С обучение по киберсигурност, демонстрация на разработени игри и състезания отбелязаха Европейската седмица на програмирането в СУ „Св. Паисий Хилендарски“

За по-малко от половин учебен час седмокласникът Евгени Команов успя да създаде алгоритъм на робот, който следи линия и се върти, след което преподавателят Габриел Стойчев провери дали е изпълнил правилно заданието, като направи демонстрация пред съучениците му от 7 а. Оказа се, че перфектно се е справил и роботчето не се отклони нито за миг от очертанията. Гости на работилницата за програмиране на роботи, която се проведе днес в СУ „Св. Паисий Хилендарски“, бяха ученици от 4 а клас. Децата с любопитство наблюдаваха екрана, който проектираше действията на по-големите ученици, които изучават новия учебен предмет „Роботика и виртуален дизайн“.

„Каквото сте написали в кода, тези действия ще изпълни робота. Евгени въведе променлива, в която се съдържат данните за обработка. И зададе стойности“, поясни учителят по информационни технологии на малките гости, които вече втора година изучават компютърно моделиране.

Иван Иванов от 7 б клас пък направи демонстрация пред децата от 4 б, програмирайки роботите Коди и Роки, които комуникират помежду си и могат да прелеят вода от пълна в празна чаша. Спазвайки указанията на преподавателя Даниел Добрев, седмокласникът програмира и робот зайче, което се движи напред.

Днешната инициатива е част от дейностите, които училището организира по повод Европейската седмица на програмирането. Гимназистите взеха участие в състезание по програмиране, а за третокласниците бе организиран интерактивен урок „Пътечка на алгоритъма“, по време на който се учиха да подреждат в правилна последователност данни, така че да изпълнят вярно командата. Лектори от иновационен хъб „Тракия“ говориха на тема киберсигурност пред ученици, участвали в лятната им академия. Петима от най-добрите ще се включат в състезанието „Игра на хакове“, организирано от Българската асоциация по киберсигурност, което ще се проведе през уикенда в Техническия университет в София. Мастър клас проведе преподавателят Борис Михайлов с учениците от професионалната паралелка „Програмист на изкуствен интелект.

„Европейска седмица на програмирането“ е инициатива на Европейската комисия и се отбелязва в училищата на страните от общността в периода от 7 до 22 октомври. Целта е да се подчертае важността на изучаването на програмирането и развитието на творческото мислене. МОН подкрепя инициативата и призова всички училища да се включат с открити уроци, забавно програмиране, разработване на софтуер или мобилни приложения, роботика. Събитията могат да се регистрират на сайта на европейската инициатива  https://codeweek.eu/ , където има достъп до материали и образователни ресурси, както и информация за обучителни курсове за преподаватели.