ОбУ „Йордан Йовков“ бе домакин на заключителна изява по проект „Подкрепа за успех“, на която гостуваха ОУ „Панайот Волов“ и ОУ „Гео Милев“

Защо математиката е полезна и потребна и как може да бъде представена по интересен начин, така че учениците да не се отказват от трудните задачи, а да ги решават с лекота. Това демонстрираха на открит урок по математика днес седмокласници от Обединено училище „Йордан Йовков“, което бе домакин на заключителна изява по проект „Подкрепа за успех“. Той е насочен към ученици с обучителни затруднения, за които се организират допълнителни занимания за попълване на дефицитите.

В ролята на водещ на бинарния урок влезе Нуршен, след като преподавателят по математика й повери предварително подготвената презентация със задачи за пропорции, обем, рационални числа, уравнения и степенуване. Триминутно видео презентира седемте чудеса на античния свят, след което децата получиха за задача да решат уравнение, за да разберат преди колко години е започнало строителството на Хеопсовата пирамида и колко работници са участвали в градежа. Впоследствие те пресметнаха и колко са колоните на Храма на Артемида. Тъй като именно текстовите задачи са основен препъникамък за учениците, в допълнителните часове акцентирали именно върху тях. В края на часа домакини и гости заедно решаваха математическа кръстословица. Във вълшебната торбичка, която всеки от по-малките учениците получи, се намираха изрязани разноцветни геометрични фигури, от които те трябваше да направят апликации.

Педагозите от ОбУ „Йордан Йовков“ са категорични, че драматизацията е един от най-благодатните начини за подобряване и обогатяване на езиковите умения на децата. След като разказа историята за лъжливото овчарче, Радослав изведе и поуката: „Не трябва да лъжеш, защото, когато си в беда, няма кой да ти помогне“. Първокласникът Мехмед се изяви с Вазовото „Аз съм българче“, а третокласници представиха микс от „Аладин“, „Червената шапчица“ и „Крокодилът Гена“. Облечени в елегантни костюми, момичета от четвърти и пети клас играха валс на музикалния фон на „Love story“, а точката поставиха ученици от петите и шестите класове с песента „Здравей, ваканция“.