Ученици от иновативната паралелка на СУ „Св. Патриарх Евтимий” се включиха с мултидисциплинарен урок в кампанията #оставамЕСивКъщи с Европейска столица на културата

Седмокласници се присъединяват към кампанията #оставамЕСивКъщи с Европейска столица на културата. Вдъхновени от идеята учениците от 7 д клас на СУ „Св. Патриарх Евтимий“ са изпратили в общинския отдел „Култура” информация от проведен мултидисциплинарен урок „Биоразнообразието в местните традиции“, представен с помощта на технологиите. Те повеждат публиката на виртуална разходка из Стария град.

„Познавайки предимства на проблемно ориентираното обучение, ние реализирахме урока, използвайки дигиталните компетентности на учениците чрез създаване на експедиция с Tour Creator  „Виртуална разходка из Пловдив“.  Виртуалните екскурзии са специфичен начин за опознаването на природата и културно-историческото наследство на родния край. Те дават възможност за организиране на изследователски дейности и наблюдение, формиране на умения за самостоятелна работа. Така учениците се запознават с богатото ни минало, обитателите на природни обекти и усъвършенстват изследователските  си умения. Убедени сме, че знанията, придобити по този начин, са много пълноценни и дълготрайни. Усилието си заслужава, защото учениците  преоткриват за себе си своя роден край. Спират да го възприемат само като многохиляден  град, а виждат неговата красота и устойчивост през вековете”, разказа Веселина Бойчева- Чапанова – главен учител по биология и здравно образование и човекът и природата и класен ръководител на 7 д.

Линкове към виртуалните разходки с кратки коментари на учениците за това, което ги е вдъхновило и впечатлило:

Етнографски музей-    https://poly.google.com/view/59bdKgYFqC4

Музейна аптека ,,Хипократ“     https://poly.google.com/view/ad3-pQqydx8

Балабанова къща     https://poly.google.com/view/3fxtB5hvKRR

Къща ,,Георгиади   “ https://poly.google.com/view/cIX-24hZOxm

Хиндлияновата къща    https://poly.google.com/view/3dtos8kuP3U

Пловдивските тепета  https://poly.google.com/view/60sVUqQsnih

По примера на стотици музеи, галерии, театри по цял свят, фондация „Пловдив 2019“ предлага чрез достъп до онлайн платформи и канали културно съдържание, художествени колекции и заснети експонати. Ще бъдат излъчени документални филми, музикални програми, предавания за култура,  образователна поредица, спектакли на Опера Пловдив, юбилеят повод 135 години от създаването на Драматичен театър Пловдив.