Седмокласници от Математическата гимназия взеха участие в организираната от Съвета по иновации при Българската търговско-промишлена палата кръгла маса, посветена на иновативните подходи в дейността на Ученическия институт при Българската академия на науките (УчИ-БАН). Идеята на събитието бе да представи дейността на Института за откриване и развитие на талантите на младите хора, постиженията при формиране на малки учебно-изследователски общности, успехите на възпитаниците на УчИ-БАН в престижни международни състезания и изложения.

Велислав Борисов и Катерина Прончева споделиха впечатления от своите участия в сесиите на Ученическия институт, резултатите от работата си по проектите и значението на тези занимания за задълбочаване на уменията им за работа в екип, на комуникационните им умения, на знанията им по български език – един от факторите за отличното им представяне на НВО след 7. клас. И двамата продължават обучението си в Математическата гимназия.

Припомняме, че Велислав и Катерина издириха, описаха и систематизираха 540 думи, създадени от енциклопедиста Иван Богоров. В продължение на няколко месеца двамата, заедно с преподавателя си по български език д-р Невена Ичевска, сканираха голяма част от основните му трудове, след като спечелиха проект по програмата на МОН и БАН „Образование с наука”. Представеният от  тях проект на тема: „Иван Богоров и изграждането на новобългарския книжовен език” получи най-високата оценка от научния консултант проф. д-р Диана Благоева – зам.-директор на Института по български език към БАН, както и от ръководителя на програмата акад. Петър Кендеров.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.