cof

Петокласнички от ОУ „Васил Левски“ в Хисар направиха макет на къщата на Дякона

Седмокласници от Хисар изработиха родословно дърво на Апостола в навечерието на 149-тата годишнина от гибелта на Дякона. Учениците от ОУ „Васил Левски“ се разровили в архивите, тъй като решили по нетрадиционен начин да честват патрона си. С помощта на своите родители те нарисували еднометрово родословно дърво, за да опишат предците и родствените връзки на иконата на българската свобода.

Утре училището ще отбележи 179 години от основаването си и 69 лета от построяване на сегашната сграда. Децата от четвърти клас обединяват усилия и създават специален кът на Левски в училищното фоайе. А четири момичета от пети клас правят макет на родната къща на Апостола от картон, дървени летви, камъни и изкуствена трева. Те ще получат и голямата награда – еднодневна екскурзия до Карлово и посещение на къщата музей. Заедно с тях до родния град на Левски ще отидат и ученици от начален етап, подготвили стихове и песни за честването на патрона. Началото ще бъде дадено с химна на училището, написан миналата учебна година от учителя по музика Елена Кацарска. Ръководената от нея вокална група е направила запис на песента, която деца и учители ще изпълнят заедно утре.

Въпреки пандемията и обучението от разстояние в електронна среда, още в началото на януари били обявени конкурси за изработване и представяне на творба, свързана с живота и делото на Апостола, в които децата масово се включили. На тържеството ще бъдат връчени грамотите на победителите в категориите за портрет на Дякона, презентация за живота и делото му, есе и стихотворение. Награди ще получат и победителите от всеки випуск в състезанието „Лъвски скок“.

Припомняме, че миналата година 7-метров лик на Левски украси фасадата на учебното заведение в Хисар. Проектът бе реализиран от художника Ангел Каравланов. До образа на Апостола е изписан и един от заветите му: „Дела трябват, а не думи“. По молба на директора на училището Ирина Колева Каравланов изобрази и редица велики личности от българската история върху стените в училищното фоайе.