1500 квестори пазеха кандидат-гимназистите, камери следят оценителите при проверка на писмените работи

254 деца не се явиха на изпита по български

Учениците от ОУ "Княз Александър" бяха уверени и преговаряха до последно биографии на автори.
Учениците от ОУ “Княз Александър” бяха уверени и преговаряха до последно биографии на автори.

Заклаха ни с този разказ. По-лошо няма накъде. Това коментираха на излизане от изпита по български език днес седмокласници. Кандидат-гимназистите трябваше да правят преразказ от името на неутрален разказвач върху разказа “На Изток от Запада” на младия писател емигрант Мирослав Пенков. Повечето деца са се объркали , тъй като има разказ в разказа. Текстът разказва историята на двама братовчеди – сръбкиня и българин, които се виждат един път годишно.

Когато се преразказва от името на неутрален разказвач, изискването е за сегашно историческо време, напомнят учители по български език. В случая децата трябва да съобразят да сменят и наклонението, когато преразказват моментите, на които авторът не е бил свидетел.

5101 ученици се явиха на националното външно оценяване по предмета. По данни на Регионалния инспекторат по образованието неявилите се са 254. 1500 квестори са пазели седмокласниците от преписване и подсказване. По правило те се явяват в училището, в което учат, но квесторите са от други школа.

DSCF5610

До последно учениците от ОУ “Княз Александър I”преговаряха правописни правила и четяха откъси от произведения. Децата се питаха едно на друго коя година е написан разказът “По жицата” и къде е роден Елин Пелин.

Родителите масово са заложили на частни уроци при подготовката. За да сигурни, че децата им ще изкарат достатъчно високи бележки, за да се класират в елитните училища, решили да не жалят средства. За никого не е тайна, че уроците вървят минимум по 20-25 лева за два учебни часа. Курсовете лягат малко по-евтино.

От утре започва проверката на писмените работи. В стаите на комисията в СОУ “С. Врачански” са монтирани камери. Избраните в комисията преподаватели по български език и литература ще проверяват под видеонаблюдение, за да не се допускат каквито и да е манипулации, обясни председателят на комисията за външното оценяване в РИО Рангел Райчев.

 

1 КОМЕНТАР

Коментарите са затворени.