На интегриран онлайн урок по история, български и информационни технологии учениците от СУ „Хр.Г. Данов” презентираха едноседмичния си труд по проекта

Черна овца в българската история или изкупителна жертва е княз Фердинанд ​- на този въпрос търсиха отговор днес учениците от 7 а клас на СУ „Христо Г. Данов“. Откритият онлайн урок, на който присъстваха зам.-кметът по образование Стефан Стоянов и експертът по начално образование в РУО Васка Атанасова, бе  ръководен от Симона Николова. За да е ясно на всички какво задание е получил класът от учителите си преди седмица, тя обясни, че в проекта са интегрирани знания по история, български език и информационни технологии. Във виртуалната класна стая бе и „Уча в Пловдив”.

Изискванията към учениците бяха за достоверност на фактите, които трябваше да бъдат представени в сегашно историческо време и без правописни и пунктуационни грешки, както и за оригинално оформяне на слайдовете на база наученото по ИТ до момента. Проектът за княз Фердинанд е възложен от директора Гергана Аврамова, в ролята й на учител по история, от Диляна Мангелова, която преподава по български език, и Георги Трайков ​- по информационни технологии. Те също присъстваха във виртуалната класна стая при старта на урока, но извън първоначалните напътствия по никакъв начин не се намесваха по време на половинчасовата презентация.

Сиси Трайкова поясни, че съучениците й били разделени по двойки, като всяка работела по определена подтема, за да оформи слайд. В конферентна връзка с тримата учители те получавали насоки и линкове с източници, които могат да ползват. Сиси подредила слайдовете и задала преходите. След като създали презентацията, тя била споделена с всички от класа за редактиране и с преподавателите за коментар.

Всеки от учениците сам презентира слайда, който е имал за задача да подготви. Виктор Банов разказа за семейството на Фердинанд, а Върбан Върбанов – за избора му за владетел. Марио анализира отношенията на княза със Стамболов, а Жанет Илиев говори за личния режим на Фердинанд. Учениците представиха също важни исторически моменти като обявяването на Независимостта на България, икономическия разцвет и ежедневието на българското село в този исторически период. Присъстващите на открития урок научиха за хобито на Фердинанд – ботаниката, за конфликта му с издателя Хр.Г.Данов като кмет на Пловдив, който твърдо се противопоставил на решението на царя да си построи дворец на Бунарджика. Изключителна аналитичност демонстрира Христо Радулски, натоварен със задачата да говори за абдикацията на Фердинанд.

На въпроса виновен ли е, отправен от Аврамова, учениците изразиха различни мнения, но преобладаваше схващането, че князът е бил прекалено самоуверен и това е довело до редица катастрофални за страната ни решения.

„В условията на дистанционно обучение претрупахме децата със задания, като всеки учител изпраща електронни ресурси и изисква обратна информация.  Чрез проектно базираното обучение се опитваме да поставим в центъра уменията“, обясни Аврамова, която поздрави учениците за отличната работа.

1 КОМЕНТАР

Коментарите са затворени.