Седмокласниците, които се явяват днес на националното външно оценяване по български език и литература, са правили преразказ на творбата “Талисманът” на Красимир Бачков. Разказът е писан специално за банката с непознати произведения за националното външно оценяване. Авторът е публикувал седем сборника с разкази и новели, два романа и една стихосбирка. Носител е на различни национални награди за проза. Последното му отличие е специалната награда в международния конкурс “Изящното перо” – Чикаго – 2021 г. Превеждан е на английски, руски, украински и словашки. Има висше педагогическо образование и в момента преподава изобразително изкуство във варненско училище.

Ученически оркестър организира благотворителни концерти, за да събира пари за лечението на болно момиче. То оздравява. Тази история, разказана в авторския текст от един от музикантите, трябваше да преразкажат от името на неутрален разказвач учениците.

Майстор Кольо Фичето е герой на текстовете за четене с разбиране и за редактиране на изпита. С тях са свързани и останалите езикови задачи. Седмокласниците трябваше да решават също литературни задачи върху изучавани произведения. Изискваше се още с три-четири изречения да обяснят внушението на думите на Моканина от разказа „По жицата“ на Йордан Йовков.

„Текстът за преразказ беше лесен. Мисля, че се справих, но на този за Кольо Фичето трябваше да се внимава за години и държави“, сподели на излизане от изпита ученик от ОУ „Виктория и Крикор Тютюнджян“. Времето за първия модул обаче било по-кратко и не успял да направи проверка, но се надява, че се е справил с тезата за благородната лъжа – „Аз я видях, ще я видите и вие“.

Много от децата се оплакаха, че не успели да се справят с еднородните части.

По данни на Регионално управление на образованието 268 от седмокласниците не са се явили на днешния изпит. По предварителни данни на НВО трябваше да бъдат 5949 ученици.

Резултатите ще бъдат обявени до 28 юни.