Документи се подават от утре онлайн или в училищата гнезда

Седмокласниците, които не са класирани, могат да пренаредят желанията си спрямо останалите свободни места в гимназиите. Срокът за подаване на документи е 26 и 27 юли, а резултатите ще са ясни на 31 юли.

Регионалното управление на образованието публикува близо 900 незаети места във всички учебни заведения от Пловдив и областта. Вакантни бройки има и в  професионалните гимназии, и в средните училища. От езиковите гимназии не са попълнени местата единствено във Френска гимназия „Антоан дьо Сент Екзюпери“ – 7 с френски и 4 с английски.

В ПГ по транспорт най-много са непопълнените места за „Автомобилна мехатроника“ и „Спедитор“ – по 11, за „Автотранспортна техника“ са 8,  и 7 – за „Електрически превозни средства“. В ПГ по кожени изделия и текстил „Д-р Иван Богоров“ по 13 свободни места има за „Конструиране, моделиране и технология на обувни изделия“ и „Производство на облекла от текстил“, 19 – в „Производство, моделиране и технология на кожено-галантерийни изделия“. 19 са незаетите бройки в „Пътностроителна техника“ в ПГ по машиностроене. 22 са местата за „Подемно-транспортна техника“, 23 – за „Технология на машиностроенето“ и 8 – за „Електрически превозни средства.

Само 3 места обявява ПГ по механотехника „Проф. Цветан Лазаров“ за новата специалност „Ремонт на летателни апарати“ и 4 – за „Програмно осигуряване“. ПГ по облекло „Ана Май“ търси още 9 ученици за паралелка „Дизайнер“ с английски език, трима фризьори, двама козметици и един маникюрист. Единични места за различните специалности обявават ПГ по вътрешна архитектура и дървообработване, ПГЕЕ, ПГ по хранителни технологии и техника и ПГ по туризъм, ПГАСГ. Десетки непопълнени бройки има в професионалните гимназии по селско стопанство в Първомай, Раковски, Садово, Куклен, както и в ПГ по лозарство и винарство в Перущица.

8 места обявява СУ „Любен Каравелов“ за иновативната паралелка „Музика с информационни технологии“ и 6 – за „Музика с английски език“. За специалност „Български танци“ в СУ „Св.св. Кирил и Методий“ се търсят трима гимназисти, а за „Рекламна графика“ – петима. 8 не достигат за “Бижутер” в СУ “Никола Вапцаров”. Свободни места има за паралелки по природни науки, обществени науки, софтуерни и хардуерни технологии в СУ-тата.

Записването на класираните на трети етап е на 1 и 2 август в училището, в което са приети. Документи за новото четвърто класиране, което влезе от тази година, се подават на 7 и 8 август. Списъците ще бъдат обявени до 10 август.