Само седмокласниците, които ще се явяват за проверка на способностите, подават заявления за изпит. За националното външно оценяване по български и по математика това изискване не важи, напомнят на родители и кандидат-гимназисти от Регионалното управление на образованието.

Заявлението за полагане на изпит за проверка на способностите се внася на 26 и 27 май в училището, в което се обучава седмокласникът. На територията на област Пловдив ще бъде организиран изпит по музика по профил „Музика“, който ще се проведе на 22 юни в СУ „Любен Каравелов”. Кандидатите за двете иновативни паралелки „Музика с английски“ и „Музика с информационни технологии“ трябва да подготвят две песни по избор, едната от които от учебното съдържание за 7 клас. Училището организира безплатен курс за подготовка, който ще започне на 7 юни в музикалния корпус на ул. „Марагидик“. Желаещите да се включат трябва да попълнят електронно заявление в срок до 31 май.

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScNF60hC-MxCALJM6_ctnQoThLGX2nMTB8a9PWANLNkhN_jvw/viewform?fbclid=IwAR35RPgiYQv7GWau1eRH8b7gDq8jSNL9K

Резултатите от изпита ще бъдат обявени на 22 юни.

Изпитите не се отнасят за приемането в държавните училища към Министерство на културата и Министерство на младежта и спорта, които организират приема си самостоятелно.

Всички седмокласници се явяват на НВО по български на 16 юни и по математика на 18 юни в училищата, в които се обучават. Желаещите за НВО по чужд език полагат изпит в училище център, което ще бъде посочено в служебната бележка за допускане.