Бухалчета, слончета и кръстчета взеха за късмет на изпита учениците от СУ „Пейо Яворов”

 

По вариант 1 пишат вече седмокласниците на националното външно оценяване по български език и литература, което започна в 9.00 часа. Той беше изтеглен тази сутрин в Министерството на образованието и науката. Учениците се явяват в общо 140 училища в областта.

Бухалчета, слончета и кръстчета взеха за късмет на изпита седмокласнички от СУ „Пейо Яворов”. Бухалът е символ на мъдрост и знание, а слонът – на щастие и късмет, обясниха девойките избора си. Масово децата бяха сложили сребърни кръстчета с вярата, че ще се справят с теста.

Момчетата пък се надяваха да се падне трансформиращ преразказ от името на герой, който се пише в сегашно историческо време.

Форматът на изпитите остава непроменен – първата част продължава 60 минути, а втората – 90. Седмокласниците имат право да напуснат стаята най-рано час след началото на изпита, ако искат да отидат до тоалетна. Трябва обаче да се върнат и да работят и по втория модул.

Вторият изпит по математика е в сряда. 17 и 19 юни са неучебни дни за всички ученици в страната.

Квесторите, ангажирани за провеждането на изпитите в областта, са 1 650.

Резултатите се очаква да бъдат обявени до 27 юни, а до 3 юли ще се получава свидетелството за основно образование. От 3 до 5 юли ще се подават документите за участие в класирането в гимназиите. Родителите ще могат да подават електронно документите от личния си компютър или в училищата гнезда. За професионалните гимназии ще трябва да се представи и медицинско свидетелство на седмокласника.