В националната класация по български са на втора позиция, по математика заемат пето място в страната

Седмокласниците на Математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ влязоха в топ 5 по резултати от националното външно оценяване. По български език те заемат второ място в страната с 90.11 точки, изпреварвани от МГ „Д-р Петър Берон“ – Варна. По математика са постигнали резултат 92.26 точки и това ги нарежда на пета позиция след МГ „Петър Берон“ – Варна, ППМГ „Акад. Никола Обрешков“ – Бургас, ПМГ и СМГ. Припомняме, че математическите гимназии обучават ученици в пети, шести и седми клас, приети със сериозен изпит по математика след четвърти клас.

Средните резултатите по математика за училищата в страната са с 3 точки по-високи в сравнение с миналата година, а по български – по-ниски с 2 точки. Това обяви на брифинг директорът на дирекция „Съдържание на предучилищното и училищното образование“ Евгения Костадинова. Средният резултат от НВО по български е 51.06 точки, а по математика – 36.33. Максималният брой точки по предмет е 100.

Близо три пъти е нараснал броят на седмокласниците с максимален брой точки по математика, а значително по-малко са тези, които имат 0 точки на въпросите с отворен отговор, показват данните на МОН.

Броят на седмокласниците със 100 точки по български е едва 8, като миналата година те са били 16. По математика пълните отличници са 349, което е значително повече от миналата година – 141. Учениците със 100 точки по двата предмета са трима.

По региони не се наблюдава значително разместване в групата на най-високите и най-ниските резултати. Водеща област и по двата предмета е София-град. Традиционно сред първите по резултати по БЕЛ са учениците от област Смолян, следвани от областите Варна, Габрово и Русе. По математика на второ място са учениците от област Варна, следвани от Смолян, Бургас и Пловдив. Училищата с високи постижения в предходната година са напред в класацията и през тази.

“Тревожни ниски остават резултататите по математика. Учениците, които са били с по-слаби оценки от предходни години, са ги понижили още. Повишение има при училищата със средни и високи резултати от миналите кампании”, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев.

Предстои да се направи ефективна диагностика на училищно равнище за индивидуалните пропуски. На входа на 8 клас училищата, в които са постъпили сегашните седмокласници следва да наваксат материала, пропуснат при онлайн обучението и да обърнат внимание в кои области са най-големите пропуски, каза Евгения Костадинова. догодина ще се увеличи делът на въпросите, свързани с житейски ситуации.

1 КОМЕНТАР

  1. Не е коректно да се сравняват резултатите на училища, които подбират ученици от 4-ти клас с изпит с такива, при които няма никакъв подбор.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.