Ако може да пътува във времето, Иван Джолев от ОУ „Елин Пелин“ иска да се озове в Античността

С медал и грамота за призово място в националния кръг на олимпиадата по история и цивилизация бе отличен днес ученикът от ОУ „Елин Пелин” Иван Джолев. Той бе единственият седмокласник, който представи Пловдив на престижното състезание. По стечение на обстоятелствата датите за финалния кръг бяха 12 и 13 юни, а националното външно оценяване, на което също трябваше да се явява – 11 и 14 юни, съответно по български и математика. Така в четири поредни дни Иван е поставен пред изпитанието да даде най-доброто от себе си след близо едногодишна подготовка. Заради пандемията националният кръг се провежда онлайн на територията на Пловдивска област, което му спестява пътуването.

Каква е равносметката? Трето място на олимпиадата (оценка 5.50) и близък до максималния резултат по български и математика – 92 и 93 точки. Приет е по първо желание в ЕГ „Пловдив“ с английски език.

Днес директорът на училището Татяна Вангелова и преподавателят по история Юлияна Николова връчиха на Иван отличията от олимпиадата в добавка с книгата „Най-големите битки в историята“ и поздравителен адрес.

„Няма да скрия, че беше трудно, но се справих. Госпожа Николова ми пращаше примерни варианти на тестове с отворени и затворени отговори, които решавах. Според регламента на олимпиадата трябваше да отговаряме и на исторически въпрос, който беше свързан с националноосвободителните борби в Македония“, обясни Иван. Докато писал се придържал само към фактите в учебника и не си позволил препратки към днешния ден.

Още когато е в пети клас, Николова забелязала интереса му към историята. Момчето посещавало допълнителните факултативни часове по предмета, където освен разширяване на познанията по темите, учениците изработвали макети на световни исторически забележителности: Патриаршията на Царевец, Портата на Ищар, пещерни жилища, керамика и клинопис, Египетските пирамиди.

Ако може да пътува във времето, Иван иска да се озове в епохата на Античността. Вижда себе си като древногръцки мъдрец.

Класирането му дава възможност на ОУ „Елин Пелин” през следващата учебната година да участва в  националната програма „Ученически олимпиади и състезания“, която подкрепя подготовката на талантливи ученици.