Опити по химия, физика и биология наблюдаваха петокласници от СУ „Пейо Яворов”

Изучаването на природни науки може да бъде изключително забавно. В това се увериха днес петокласници от СУ „Пейо Яворов”, които се включиха в работилница по химия, физика и биология. Преподавателите по трите предмета бяха повече наблюдатели, които само даваха напътствия, докато седмокласниците демонстрираха опити във финалното събитие от Дните на природните науки. По традиция през март и април училището провежда открити уроци, състезания, прави презентации и „Научно кафене” за представяне на любопитни факти и нови постижения.

Идеята на днешната инициатива е кандидат-гимназистите да покажат какво са научили в часовете на по-малките и да запалят интереса им към природните науки.

Най-оживено беше около седмокласника Емил Николов, който направи показно на измайсторени от него тонколони, количка с дистанционно и LED осветление. „Има много видеа в интернет, от които можеш да се научиш. Баща ми също много ми помага, тъй като има сервиз за GSM аксесоари”, обясни Емо. Момчето е изключително запалено по електротехниката и има амбицията да учи в ПГ по електроника. Затова усилено се готви за външното оценяване по български и математика.

10-класникът Наско Игнатов също се включи в работилницата, за да демонстрира направени от него 3D очила. Лещи, картон и цветни маркери били достатъчни за сътворяването на самоделния аксесоар.

На щанда по химия децата пробваха да направят слонската паста за зъби. Това всъщност е смес от натриев хидроксид, оцветител за храна и препарат за миене на съдове, които се заливат с разтворена във вода суха мая. В резултат се наблюдава реакция, при която се получава цветна пяна, която наподобява паста за зъби в големи количества.

На микроскопите децата можеха да наблюдават движението на водата в клетката, а в къта по физика имаше демонстрации на камертон.

Училището подготвя изграждането на Център по природни науки. Една от паралелките с прием след 7 клас за идната учебна година е именно „Природни науки”. Центърът ще вдъхновява децата да се почувстват като естествоизпитатели и откриватели, ще дава възможност за превръщането на учебните часове в територия на предизвикателството и творческото търсене, категорични са преподавателите.