Пловдивският филиал на Техническия университет е лидер в общото и машинното инженерство,комуникационната и компютърна техника

Има и засилен интерес към специалността „Дизайн и печатни комуникации“, която е сравнително нова за вуза

„Приятно сме изненадани от засиления интерес на випуск 2019 към инженерни специалности“, каза директорът на Техническия университет – филиал Пловдив проф. д-р Въльо Николов по повод преминалата кандидат-студентска кампания.Според него причините за нарастващия интерес към инженерните науки са  в сигурната професионална реализация след завършване на висшето образование, удовлетвореността от работата и възможностите за по-висок жизнен стандарт. „Възраждането на индустрията в региона повиши търсенето на качествени инженери, коментира проф. Николов.

Традиционно най-търсената специалност е „Компютърни системи и технологии“. Тази година за нея седем кандидати се състезаваха за едно място. Има и засилен интерес към специалността „Дизайн и печатни комуникации“, която е сравнително нова за вуза. По традиция има интерес към машиностроителните специалности, електроинженерството, роботиката. Преподавателите от Техническия университет отбелязват и още една положителна тенденция – често се записват да учат кандидат-студенти, чиито родители са инженери и това е  ценно, защото приемствеността в професията носи предимства.

До 19 юли ще продължи записването на студенти за второто класиране.. То е за всички 19 специалности във висшето учебно заведение. „Второто класиране при нас е окончателно. На тази възраст е нормално кандидат-студентите да се колебаят в избора си на специалност и се случва да го променят, така че дори след второ класиране се освобождават места в специалности с висок бал. При заемането на свободните места печели този, който по-рано подаде документите си.“ – каза доц. д-р Никола Шакем , заместник директор на Техническия университет – филиал Пловдив.