Кандидат-студенти се пробват в три университета, за да си гарантират прием, цената на урок удари 100 лева, разказват родители

По вариант 1 писаха кандидат-студентите на днешния изпит по биология и химия в Медицински университет – Пловдив. Той бе изтеглен точно в 8.30 часа от Севинч Керим Кеязим в първа аудитория на Аудиторния комплекс в присъствието на ректора проф. д-р Ангел Учиков. Името на кандидат-студентката бе определено на лотариен принцип измежду разпределените в залата младежи от зам.-ректора по учебната дейност проф. д-р Веселина Горанова.

„Благодаря Ви, че избрахте да кандидатствате в най-добрия Медицински университет. Знам, че мнозина се готвят от две години за днешния изпит. Убеден съм, че ще се представите по най-добрия начин. Желая Ви късмет“, обърна се ректорът към присъстващите.

Изпитът по биология и химия е за магистърските специалности „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“. Той бе с продължителност 4 часа без прекъсване. На него се явиха 1206 кандидати от подалите документи 1243. 37 са неявилите се.

Изтегленият вариант бе транспортиран с охрана до всички корпуси, в които се проведе изпитът.

„Кандидат-студенти, явили се в учебните корпуси, в които са били разпределени, след изтегляне на изпитния вариант, не са били допуснати“, каза зам.-ректорът проф. д-р Веселина Горанова и уточни, че в служебните бележки са били посочени залата и часът, в който кандидатите трябва да заемат местата си.

Една работа е била анулирана, тъй като кандидатът е писал с молив, което квесторите установяват при предаване на теста. Регламентът изисква всички да пишат с химикалка със син цвят.

Някои кандидати започнаха да излизат още след втория час от старта на изпита, други писаха до последната минута. Повечето споделиха, че се надяват успешно да са се справили, но за по-сигурно се явявали на изпитите поне в три от медицинските университети. Не им се искало да губят година, затова залагали на повече от едно място. Въпреки че имало известна разлика в конспектите и подготовката. Родители не скриха, че двугодишната подготовка на кандидат-студент излиза близо 20 000 лева, тъй като цената на урок е стигнала 100. Редом с родителите пред изпитните корпуси бяха и преподаватели по химия и биология, които стискаха палци на учениците си и бяха нетърпеливи да узнаят как са се справили.

Първото класиране ще бъде обявено на 10 юли. Записването на приетите е от 11 до 13 юли.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.