Ръководителят на Културно-просветния отдел – Ловчанският митрополит Гавриил, отправя обръщение към кметове, началници на РУО и родители да подкрепят обучението по християнство-православие

Пловдивският митрополит Николай неведнъж е гостувал на открити уроци по религия на СУ “Константин-Кирил Философ”

Светият синод на Българската православна църква иска от новата учебна година в училищата повече ученици да изучават религия като избираем предмет. В обръщение до директори, началници на Регионални управления на образованието, родители и кметове ръководителят на Културно-просветния отдел към синода – Ловчанският митрополит Гавриил, обявява, че обучението по религия – християнство-православие, е незаменим фактор за духовно-нравственото възпитание на българските ученици, което е от съществено значение за стабилното им личностно развитие, за тяхното справяне в живота и за умението им да работят градивно и да реагират морално в периоди на глобални кризи, опасни епидемии и всеобща несигурност.

По данни от април предметът религия се изучава в 147 училища в цялата страна, като за Пловдивска област те са 32. Справка на Министерството на образованието и науката показва, че работещите групи по православно християнство в детски градини и училища е 2755, а включените в тях деца – малко над 50 000.

„През настоящата 2020 г. Светият синод завърши написването на своите учебници по религия – християнство-православие от 1 до 5 клас и продължава работата си по учебниците от 6 до 12 клас. Предстои финалното им одобрение от министъра на образованието и науката, чиято воля е те да влязат в обучението по религия през учебната 2020/2021 година“, се казва в обръщението.

Културно-просветният отдел при Св. Синод предлага от началото на учебната 2020-2021 година учебният предмет религия – християнство-православие да бъде включен в избираемите учебни часове във всички български училища с решение на Педагогическите съвети.

Призивът към кметовете е да подпомогнат директорите на общинските детски градини и на училищата така, че обучението по религия да заеме подобаващо и по-значимо място във възпитателните дейности и учебния план. А към началниците на РУО – да сътрудничат с местните общински и епархийски власти и да помогнат кадровото осигуряване на възпитателните дейности и предмета религия.

Ловчанският митрополит се обръща и към директорите на детски градини за разкриване на допълнителна педагогическа ситуация по християнство-православие, която да бъде част от максималния общ седмичен брой на педагогическите ситуации, съгласно Наредба № 5.

Препоръката на синода към родителите е да проверят дали в училището, в което се обучават децата им, религията е включена сред факултативните  или избираемите предмети и (до края на май за начален етап, а до средата на юни за по-горните етапи) да подадат чрез класния ръководител заявление за изучаването му.

Учебниците по религия са на втори етап от оценяването.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.