Санирането на учебния корпус и общежитията приключи, правят последни тестове на парното и топлата вода

Инфарктният ремонт на Английската гимназия, който започна в средата на миналата година, е на финалната права. През уикенда бяха направени тестове на парната инсталация в мъжкото общежитие, а днес и системата за топлата вода. Учебният корпус, мъжкото и дамското общежитие са изцяло санирани и с подменена дограма, каза директорът Николай Радев, който е повече от щастлив, че започва начисто новата година. Днес учениците са за първи ден на училище, тъй като ваканцията в Пловдив бе удължена от кмета Иван Тотев заради подготовката за откриващото събитие на града като Европейска столица на културата. Остават дребни довършителни ремонтни дейности.

Припомняме, че  общината отпусна 50 000 лева за закупуване на радиатори за общежитията на ЕГ „Пловдив“ в навечерието на отоплителния сезон, за да се гарантират нормални условия за учениците. Фирмата, ангажирана със саниране на учебната сграда и корпусите на общежитията, отказа да изпълни ангажимента си докрай в началото на септември и постави в патова ситуация ръководството на училището и общината. Фирмата, спечелила първия конкурс, бе изразходвала 18% от общата стойност на проекта, който  възлиза на малко над 1 милион лева. Тя обаче остави на 15 септември учебния корпус наполовина саниран, с  недовършен ремонт на покрива, а реконструкцията в общежитията – в начална фаза.

Наложи се общината да обяви процедурата за избор на нова фирма изпълнител, която да завърши обекта. Консорциум от фирми под шапката на Строителната камара спечели конкурса и успя да се справи дори по-рано от крайния срок.