Талантливата петокласничка вече му е дала име – Салваторе, а лъкът се каза Фернандо

„Още щом го видях, толкова много го харесах и си казах, че непременно трябва да му дам име. Може би защото е изработен в Италия реших да го нарека Салваторе, което значи спасител“, казва Дария Русева и показва изящния си инструмент.

11-годишната талантлива челистка от Музикалното училище има уникалния шанс от месец насам да свири на инструмент, изработен от световноизвестните лютиери Христо и Ева Марино. В началото на тази година Дария, заедно със своите родители и преподавателя си Юлия Марковска, заминали за Италия, за да  поръчат специалнно за нея инструмент. Отправили се директно към Кремона, където има около 1500 лютиери – град, който произвежда цигулки за цял свят. Там се срещнали с асеновградчаните Ева и Христо Марино, които завършили лютиерското училище в Кремона и се отдали на този занаят. Инструментите им са притежание на едни от най-големите музиканти в света. Впечатлени от таланта на детето, те с охота приели поръчката да измайсторят чело за нея. Което вече е в ръцете на талантливата музикантка.

Дария говори с новия инструмент като с нов приятел, отнася се внимателно с него и никога не му се ядосва. Поне засега. Прекарват заедно минимум два часа дневно. Това е времето за задължителни репетиции, но преди концерт става двойно повече.

Да шлифова таланта на Дария се е заела Юлия Марковска, която е и зам.-директор на НУМТИ “Добрин Петков”. Момичето се явява почти на шега, без кой знае каква подготовка, на изпита по пиано в Музикалното училище, но щом я чува, комисията решава, че пръстите й са за чело. И така вече шест години тя свири и на двата инструмента.

Петокласничката има зад гърба си участие в множество концерти и конкурси. Печели първо място на творчески надпревари в Испания и Сърбия и второ – в Русия и Канада. След броени дни й предстои дебютно изпълнение с оркестър. Това ще се случи по повод Деня на музиката, когато на 2 октомври младото дарование ще свири с музиканти от Държавната консерватория към Тракийския университет в Одрин.

Артистичните си костюми избира сама. Колкото и рядко да й остава свободно време, отдава го на хобитата си – фотографията и рисуването. Обича да снима цветя и пейзажи.

Преди време обаче тя станала обект на изложба. Семейството й е в приятелски отношения с Алцек Мишев  – италиански художник от български произход. Алцек нарисувал Дария заедно с нейното чело, а картината била част от последната му експозиция.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.