Талантливата петокласничка вече му е дала име – Салваторе, а лъкът се каза Фернандо

„Още щом го видях, толкова много го харесах и си казах, че непременно трябва да му дам име. Може би защото е изработен в Италия реших да го нарека Салваторе, което значи спасител“, казва Дария Русева и показва изящния си инструмент.

11-годишната талантлива челистка от Музикалното училище има уникалния шанс от месец насам да свири на инструмент, изработен от световноизвестните лютиери Христо и Ева Марино. В началото на тази година Дария, заедно със своите родители и преподавателя си Юлия Марковска, заминали за Италия, за да  поръчат специалнно за нея инструмент. Отправили се директно към Кремона, където има около 1500 лютиери – град, който произвежда цигулки за цял свят. Там се срещнали с асеновградчаните Ева и Христо Марино, които завършили лютиерското училище в Кремона и се отдали на този занаят. Инструментите им са притежание на едни от най-големите музиканти в света. Впечатлени от таланта на детето, те с охота приели поръчката да измайсторят чело за нея. Което вече е в ръцете на талантливата музикантка.

Дария говори с новия инструмент като с нов приятел, отнася се внимателно с него и никога не му се ядосва. Поне засега. Прекарват заедно минимум два часа дневно. Това е времето за задължителни репетиции, но преди концерт става двойно повече.

Да шлифова таланта на Дария се е заела Юлия Марковска, която е и зам.-директор на НУМТИ “Добрин Петков”. Момичето се явява почти на шега, без кой знае каква подготовка, на изпита по пиано в Музикалното училище, но щом я чува, комисията решава, че пръстите й са за чело. И така вече шест години тя свири и на двата инструмента.

Петокласничката има зад гърба си участие в множество концерти и конкурси. Печели първо място на творчески надпревари в Испания и Сърбия и второ – в Русия и Канада. След броени дни й предстои дебютно изпълнение с оркестър. Това ще се случи по повод Деня на музиката, когато на 2 октомври младото дарование ще свири с музиканти от Държавната консерватория към Тракийския университет в Одрин.

Артистичните си костюми избира сама. Колкото и рядко да й остава свободно време, отдава го на хобитата си – фотографията и рисуването. Обича да снима цветя и пейзажи.

Преди време обаче тя станала обект на изложба. Семейството й е в приятелски отношения с Алцек Мишев  – италиански художник от български произход. Алцек нарисувал Дария заедно с нейното чело, а картината била част от последната му експозиция.