Учениците ще работят с последно поколение пробивна машина с електронно управление, шаблони за монтаж и мострени модели на всички продукти на фирма „Блум“

Учебно-демонстрационен център, в който учениците ще работят с последно поколение машини и оборудване, обзаведе водещата световна компания за мебелен обков „Блум“ в Професионалната гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване „Христо Ботев“. Официалното откриване на залата, решена в оранжево и сиво, каквито са цветовете на фирмата, отвори врати днес в присъствието на регионалния мениджър за Балканите Чатай Чифчи. Той пристигна директно от мебелно изложение в Румъния, за да види по какъв начин е реализиран проектът. Преобразяването на една от бившите работилници на втория етаж в гимназията е финансирано изцяло от компанията, като през лятото ученици и учители по време на производствената практика се заели с боядисването и поставянето на подовата настилка. От „Блум“ осигурили пробивна машина с електронно управление, инструменти, различни видове приспособления и шаблони за монтаж на мебелен обков. Центърът ще се използва за часовете по практика на учениците от специалностите „Мебелно производство“ и „Реставрация на стилни мебели и дограма“.

„Основната ни задача е да подкрепим практическото обучение на учениците, които ще могат да се запознаят с най-новите машини, инструменти и технологии на монтажа на мебелния обков. На тяхно разположение ще бъдат различни учебни образци, презентационни и информационни материали на български език“, каза Чатай Чифчи при официалното откриване, на което присъстваха представители на Браншовата камара на дървообработващата и мебелна промишленост, бизнес партньори и директори на училища.

На церемонията присъстваха и представители на фирма „Интериор-И“, която вече 30 години е официален представител на марката „Блум“ у нас. Продуктовият мениджър Иван Иванов поясни, че на учениците ще бъде осигурен пълният набор от шаблони и мострени модели на всички продукти на компания. Тя изпраща свои експерти, които да обучат преподавателите как да работят със съвременната техника.

„Благодаря на фирма „Блум“ за това, че повярва в нас и резултатът е налице. Имаме амбицията да организираме заедно съвместни инициативи като презентации, демонстрации и състезания“, каза директорът на ПГВАД „Христо Ботев“ инж. Константин Костадинов. Подобен учебно-демонстрационен център има изграден и в Лесотехническия университет.

Юлиус Блум основава компанията си 1 март 1952 година и произвежда първото си изделие – конска подкова. Днес тя е сред водещите производители на мебелен обков в света и наема годишно около 400 обучени от нея младежи.