Един час беше достатъчен на Вики да матира десетте си противници
Един час беше достатъчен на Вики да матира десетте си противници

Страх ме е много, сто на сто ще ме бие, но се надявам да не падна първи, признава петокласникът Петър от СОУ „Никола Вапцаров” минути преди пред него да застане световната вицешампионка по шах за момичета до 14 години Виктория Радева. Младата надежда, която е седмокласничка в училището, за първи път вчера направи сеанс срещу 10 противници по повод 45-я юбилей на школото. И ги матира до един. Допреди старта трудно се намериха смелчаци, които да пробват силите си срещу Вики, но накрая редом до съучениците й се нареди и кметът на район „Северен” Ральо Ралев.

„Премиерът преди време направи реми с Вики. Така че аз едва ли ще успея”, призна Ралев преди началото.

14-годишната магьосница на шаха за първи път прави сеанс срещу различни по възрастни и ниво на спортна подготовка съперници.

„Много е трудно. Имало е световни шампиони, които са играели едновременно с 20 противници, но са губили три-четири партии”, обясни бащата на Вики – Славей Радев, който също е възпитаник на „Вапцаров”. Докато тя се завърташе покрай шахматните дъски, съперниците й имаха време да мислят.

Освен че заляга над уроците за предстоящото външно оценяване по български и математика, тъй като има амбицията да учи в Търговската гимназия, амбициозната седмокласничка  се готви за два силни турнира през  февруари догодина в Пловдив – „Георги Трингов” и полуфиналите за жени. Амбицията й е за трета поредна година да защити титлата си до 14 години на Републиканското през април.

 

1 КОМЕНТАР

  1. Браво, в ей такива деца ни е надеждата, в техните родители също!

Коментарите са затворени.