Световният шампион по карате киокушин Васил Димитров проведе сутрешна гимнастика в ЧСУ „Дружба“ по повод Европейския ден на спорта. След като направи загрявка с учениците във физкултурния салон, трикратният европейски шампион разказа за своя път към успеха в спорта, мотивира ги да тренират редовно и да бъдат физически активни.

Акцентът беше поставен върху мотото на тазгодишната кампания „Спорт без отпадъци“. Децата се включиха щафетна игра за разделно събиране. Целта на състезанието беше кой отбор ще събере за по-кратко време повече отпадъци на правилното място в специално поставени кошчета за смет. Третокласниците участваха във вътрешно ориентиране за откриване на скрити предмети. А най-малките – първи и втори клас, показаха бързина в реденето на пъзели, образуващи геометрични фигури.

Четвъртокласниците свързаха Европейския ден на спорта със Световния ден на сърцето, като изработиха и подредиха по оригинален начин най-важните правила, които трябва да спазва човек, за да има здраво сърце.

Особено любопитен за гимназистите бе разговорът с проф. Веселин Маргаритов – ръководител катедра „Теория и методика на физическото възпитание и спорт“ към Педагогическия факултет на Пловдивския университет „Паисий Хилендарски“. В препълнената конферентна зала той говори с момчетата и момичетата за спорта, за здравето, за това, че не е задължително човек да е професионален спортист, за да е непрекъснато физически активен и да води здравословен начин на живот.

През тази учебна година ЧСУ „Дружба“ спечели проект по Националната програма „Заедно в изкуствата и спорта“, чрез която ще бъдат формирани два отбора – по волейбол и футбол.