Фондацията се присъедини и към Европейския секторен социален диалог в образованието

Фондация „Световен образователен форум България“ стана пълноправен член на Европейската федерация на работодателите в образованието (EFEE) и се присъедини към Европейския секторен социален диалог в образованието.

„Членството в Европейската федерация на работодателите в образованието, заедно с това в Европейската асоциация на училищни директори, ще даде възможност на нашите членове да имат достъп до най-актуална информация в областта на средното образование, както и да бъдат подкрепени по най-добрия неформален начин в своята ежедневна работа, квалификация и обмен на практики за подобряване  качеството на образование. Образованието е глобална ценност. Нуждаем се от образование, което да не позволява на никого да изостава – както в настоящето, така и в бъдещето“, коментира Мария Гайдарова – учредител на фондацията и директор на ОУ „Райна Княгиня“.

Сред последните инициативи на Фондация „Световен образователен форум България“ е създаването на безплатна Платформа за взаимопомощ за учители и училища. На линк  teacherwef.bg всеки регистриран учител или директор може да сподели свой урок, да ползва разработени ресурси , да обменя опит и да споделя новини и събития от училищния живот. Към момента активните потребители са над 2600 души от цяла България.

Статия с информация за Платформата бе публикувана в последния брой на списанието на Европейската асоциация на училищни директори.

Какво представлява EFEE

Това е  мрежа от над 50 различни институции от 26 държави. Сред членовете са министерства на образованието, сдружения на местните власти, сдружения на училищни съвети, общински, държавни и частни училища. В сектора на висшето образование в EFEE членуват също  министерства и научни организации, ректори и мрежи от частни университети.

„Предимствата на членството в EFEE, които са достъпни за фондация „Световен образователен форум България“, са в четири основни посоки: достъп до работни групи, създадени от Европейската комисия, които управляват развитието на политиките; достъп до европейски секторен социален диалог в образованието; достъп до европейски проекти, мобилности, семинари; законодателни срещи на EFEE“, пояснява Мария Гайдарова.

EFEE е  единствената организация, която има свои представители във всички работни групи към ЕК – за ранно детско образование и грижи, за училищата, за модернизация на висшето образование, по професионално образование и обучение, за обучение на възрастни и за насърчаване на гражданството и общите ценности на свобода, толерантност и недискриминация чрез образование

EFEE заедно с ETUCE (мрежа от учителски синдикати) управлява комисията по социален диалог в областта на образованието.

В момента в EFEE се изпълняват проекти за предизвикателствата и възможностите за европейските образователни синдикати и организации на работодатели в дигиталната ера, за европейски образователни социални партньорства за повишаване на качеството във висшето образование, секторни партньорства в образованието за оценката на риска в образователните институции, за подобряване на обучението през целия живот за всички.

„Предстои стартиране на широк спектър от нови проекти. Тъй като те се провеждат в различни европейски държави,  участниците получават уникалната възможност да обменят идеи и да общуват с  членове на ЕFEE от цяла Европа. Този обмен е придружен от външен експерт, който осигурява обективната научна основа на последващите резултати. Резултатите от проектите се записват в окончателен доклад и след това се раздават на всички членове“, поясни още Мария Гайдарова.

EFEE организира две общи събрания годишно, на които се обсъждат всички важни въпроси, свързани с образователния сектор в Европа.

Всяко Генерално събрание е домакин на външен лектор за различни институции или агенции на ЕС, за да предостави на своите членове актуална информация за най-новото развитие на ниво ЕС.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.