12 отбора от 8 професионални гимназии премериха сили на регионалния кръг на състезанието по приложна електроника в Техническия университет

Светлодиодна мелница и светлодиоден Хелоуин по зададена схема трябваше да измайсторят за 50 минути участниците в регионалния кръг на състезанието по приложна електроника „Мога и зная как”, който се проведе днес в пловдивския филиал на Техническия университет. 12 отбора от 8 професионални гимназии премериха сили в надпреварата, като Пловдив бе представен от ПГ по електротехника и електроника. За първи път тази година се включва и ПГ по жп транспорт в Карлово. Според регламента учениците бяха разделени в две възрастови категории – 9-10 и 11-12 клас. По-малките получиха като задание мелница и Хелоуин, а устройствата, които трябваше да направят големите, бяха светлинни индикатори за автомобил и два реда бягащи светлини.

За девета поредна година филиалът на университета предостави базата си за провеждане на състезанието от календара на МОН, а директорът проф. Въльо Николов насърчи състезателите да се развиват в избраното от тях направление и изрази увереност, че повечето един ден ще се окажат бъдещи студенти на вуза.

След като преминаха първото изпитание – 20 въпроса за 20 минути, състезателите получиха задача да направят електрически монтаж по схема. Изпълнението на задачите е както индивидуално, така и отборно. Работата в екип се оказа решаваща за втория кръг – практическата задача.

Победителите на състезанието, организирано със съдействието на търговска верига „Елимекс”, се класират за участие в националния кръг в рамките на Панаира на професионалното образование през април в Пловдив.