DSCF6111

Светлина и фантазия. Това излъчват дипломните работи на зрелостниците от Националната художествена гимназия „Цанко Лавренов”, които днес откриха изложба в Градската художествена галерия. На нея си дадоха среща всички специалности на училището. Абитуриентите показаха живопис, графика, скулптура, иконопис и рекламна графика – творби, резултат от 5-годишното им обучение. По-голямата част продължават образованието си във висшите школи по изкуства у нас и в Европа. Сред тях е и внукът на големия скулптор Петко Москов, който носи името на дядо си. Петко-младши се представи със скулптурна работа под заглавие „Ходещ човек”. Изкуствоведът Светла Москова откри много общи неща като начин на изразяване между внука и покойния си съпруг. Петко е избрал да продължи висшето си образование в АМТИИ, специалност „Графичен дизайн и фотография”.

Петко Москов-младши до дипломната си работа.
Петко Москов-младши до дипломната си работа.

„Всеки е търсил своя път с вещото съдействие на преподавателя по специалността.Трябва да имат увереност, че наученото ще им помогне да се справят с това, което им предстои. Всичко онова, което ни заобикаля – от телефоните, автомобилите, дрехите, нашият интериор и екстериор, са създадени от художници. За тях има път и, макар че ежедневието често пъти обезличава труда на художника, защото хората го приемат като нещо естествено, то е плод на голямо усилие. Все повече бизнесът проявя интерес към хората на изкуството, защото осъзнава, че те са лицето на това, което произвеждат”, коментира бъдещата реализация на възпитаниците си директорът на училището Светлозар Чавдаров.

За 26 път бе връчена наградата на името на художника Анастас Стайков за випускници с най-висок успех по специална и общообразователна подготовка. Неговата дъщеря от Австралия не забравя за децата и всяка година изпраща в дарителски фонд „13 века България” сумите, отредени за стипендиите на отличниците.

                                      Живопис

  1. Анастасия  Николова

                                     Иконопис

  1. Петя Кацарова

                                     Графика

  1. Иван  Узунов

Скулптура

  1. Борис Запрянов

                                    Рекламна графика

  1. Антоанета Германова

За втори път се връчиха и наградите на арх. Георги Савов за най-добра свободна рисунка на спечелилите конкурса:

Неда Петрова – I награда

Георги Василев – II награда

Александра Колева– II награда