Пловдивското СОУ "Константин Кирил Философ" е сред училищата, където религия се изучава от 1 клас по желание на родителите.
Пловдивското СОУ “Константин Кирил Философ” е сред училищата, където религия се изучава от 1 клас по желание на родителите.

Да се създаде държавен образователен стандарт по религия. За това настояват от Светия синод в писмо до образователния министър Меглена Кунева, омбудсмана Мая Манолова и председателя на НС Цецка Цачева. Духовниците са категорични, че за пореден път се проявява дискриминация към предмета „Религия“ и вместо чрез държавен образователен стандарт, неговата учебна документация е на ниво инструкция и концепция. Това представлява противоречие при положение, че чл. 76 указва, че учебният предмет „Религия“ се осъществява при условията и по реда на новия Закон за предучилищното и училищното образование, твърдят от Българската православна църква.

По този начин предметът се дискриминирал пред останалите дисциплини. Духовниците питат още към кой от двата профила принадлежи религията – към  хуманитарните или обществените науки и дали ще бъде включван като профилиращ.

При положение, че учебните програми по религия трябва да бъдат одобрени от министъра на образованието и че разширената подготовка надгражда общообразователната, а религията не е част от задължителните учебни предмети, на базата на какво ще бъдат изготвени те, питат още от Светия синод.

Те настояват да се изработи държавен образователен стандарт и да се съставят учебни програми за обучението по религия от 1 до 12 клас,  а също така да се осигурят учебници и учебни помагала за часовете по предмета. За разлика от положението в стария закон, в новия е заложено и учебниците по религия да бъдат одобрявани по утвърдения ред от министъра на образованието.

Към момента не повече от 1% от учениците в българските училища изучават религия като самостоятелен предмет. По последни данни около 4854 деца в страната са избрали предмета като СИП или ЗИП. В Пловдивско има обучени 70 учители, които да преподават вероучение. Сред училищата, в които има доста желаещи да изучават религия и където обучението дава отлични резултати, според педагозите, е СОУ “Константин Кирил Философ”. На откритите уроци присъства дори пловдивският митрополит Николай.