Стратегия за поетапно пенсиониране предлага лидерът на синдиката Янка Такева, за да не се оголва системата. Увеличение на заплатите с 10%

16(35)

През новата учебна година се очаква около 2000 учители да бъдат “нередовни”, което означава, че нямат педагогическа правоспособност, но ще влязат в клас. Това заяви днес лидерът на синдиката на българските учители Янка Такева. Тя определи кадровото обезпечаване на системата като един от основните проблеми в образованието, което се дължи основно на ниското заплащане. Най-големият недостиг е в областите математика и информатика, както и по чуждоезиково обучение. Според нея директорите, които са пенсионирали учители в тези области, ще се наложи да ги върнат на работа.
Млади хора не избират педагогическата професия, коментира още Такева и уточни, че нови учители влизат в системата, но масово напускат, защото им е трудно да се адаптират. Обикновено това са младежи, които имат педагогическа способност, но са работили в други сфери.

Според Такева, за да се подобри ситуацията с кадрите, трябва да се повишат възнаграждения, необходимо е да се подобрят условията и организацията на работа. Такева посочи, че Синдикатът на българските учители е направил предложения към МОН, като например стратегия за поетапното пенсиониране на педагогическата колегия, за да не бъде оголена системата.

Синдикатът ще иска увеличение на учителските заплати през 2017 година. Министерството на образованието трябвало да договори 300 милиона лева повече спрямо бюджета за тази година. От тези средства около 130 милиона са необходими за 10-процентово увеличение на заплатите на учителите. Останалите средства са за покриване на изискванията на новия закон.