Общинският координационен съвет в Пловдив иска дебат за ролята на възпитанието в семейството като част от обучителния процес в детската градина и училище

Обругаването на учители и учителската професия да спре. Това е призивът, който отправя Общинският координационен съвет на Синдиката на българските учители в Пловдив по повод поредицата протести, организирани от родителски организации в 8 български градове. Недоволството под надслов „Не на насилието в детските градини и училищата” в Пловдив е утре от 11 часа пред Общината.

„Ние учителите, членове на СБУ, следим с нескрита тревога развитието на процесите около непрофесионалните действия на педагогическия и непедагогическия персонал в отделни образователни институции. Законът за училищното и предучилищното образование ясно определя правата и задълженията, както и административните санкции за всички участници в образователния процес. В тази връзка настояваме за прекратяване на нерегламентираните намеси в работата на образователните институции от страна на неправителствени и родителски организации”, са казва в позицията на пловдивската структура на синдиката. Паралелно с това тече и подписка по повод националната кампания на СБУ срещу всякакви форми на насилие над и между деца, ученици, учители и родители.

От синдиката настояват за дебат за ролята на семейното възпитание като част от обучителния процес в детската градина и училището, както и за щатни психолози във всички образователни институции.

„Българският учител е компетентен и отговорен. Нека му осигурим спокойна и творческа среда за работа”, апелират от СБУ и настояват за незабавни и адекватни мерки срещу вербалната и физическа агресия спрямо педагозите.