13 страници тест изпоти седмокласниците на външното оценяване по обществени науки

DSCF5609

Само 29 зрелостници от областта са пожелали да се явят на трета матура по желание. На изпита по математика днес дойдоха шестима ученици. Само заради един кандидат бе организиран изпит по история. Един се яви и на матура по английски. Въпреки това обаче изпитът се организира по всички правила. Учениците са пазени от двама квестори, макар че се явяват в отделни класни стаи.

Утре са изпитите по химия, биология и италиански, на които заявка са направили съответно шестима, трима и един абитуриент. На 28 май трета матура по немски ще решават трима души, двама са мераклиите са география, а само един ще пише по физика, съобщиха от Регионалния инспекторат по образованието. Изпитите се провеждат в професионална гимназия “П. Пенев”. Всички материали се проверяват от национална комисия в Центъра за оценка и контрол качеството на образование.

Днес над 5300 седмокласници пък решаваха тест по обществени науки и гражданско образование в рамките на националното външно оценяване. Той проверява знанията им по история и география. Директорите се изпотили, докато раздадат изпитите варианти, тъй като тестът се оказал 13 страници, а трябвало максимум до 20 минути след обявяването му да бъде разпечатан и раздаден. Принтерите в по-големите училища с много паралелки прегрели, но навсякъде децата са започнали работа навреме.

Утре е външното оценяване по чужд език, а на 28 май – по природни науки и екология. Оценките не са решаващи, а се се вписват като срочни.