Останалите 16 от общо 30 завършващи не са поискали да кандидатстват и да се възползват от допълнителния прием

Едва 14 от десетокласниците, които завършват тази година обединените училища в Пловдивска област, са решили да продължат образованието си и кандидатстват в обявения допълнителен прием, сочат данните на Регионалното управление на образованието. За разлика от миналата години, когато бяха 80, сега завършващите са едва 30. Една от причините е онлайн обучението, което допълнително е демотивирало децата, повечето от които са от семейства, в които липсва отношение към образованието.

По новия Закон за предучилищното и училищното образование първа гимназиална степен приключва в края на 10 клас, в края на която учениците се явяват на НВО по български и математика. Учениците от обединените училища, които обучават до 10 клас, имат две възможности – да вземат документ за завършена степен и да приключат с образованието си или да продължат в друго училище още 2 години до завършване на средно с оценките от външното оценяване.

В Пловдивска област обединените училища ОбУ „Йордан Йовков“, ОбУ „Христо Ботев“ в Дълго поле, ОбУ „Христо Ботев“ в Красново, а през май тази година и ОУ „Христо Ботев“ в Стамболийски стана бе преобразувано.

14-те десетокласници ще бъдат насочени в СУ „Св. св. Кирил и Методий“ в Калековец, бе преобразувано и откри професионални паралелки в сътрудничество с предприятия от Тракия икономическа зона. 12 от децата продължават в специалност „Машинен монтьор“ с немски. Другите две са пожелали специалност „Производство на кулинарни изделия и напитки“ в ПГ по туризъм, но ще бъдат пренасочени, тъй като не може да формира паралелка.

Въпреки усилията на директорите да мотивират ученици и родители да не се отказват на този етап от образованието, повечето от тях прекъсват.