Огромният наплив продължава да е за яслените групи, 70 на сто от кандидатите са за тях

p10202541

Само 121 деца от участвалите 468 са се уредили с места на текущото класиране за прием в детските градини и ясли, което се проведе днес. От тях най-голям брой – 333, са най-малките, които кандидатстват за яслените групи. Броят на желаещите прием в първа възрастова група е 85, във втора – 29, а 21 са желаещите деца за подготвителните групи.

Въпреки обявените 349 свободни места, само една трета от тях са попълнени. Причината е в  разминаване между желанията на родителите и наличните свободни места. Експертите препоръчват на родителите при подаване на заявленията за кандидатстване да се запознават от страницата на Системата за прием dz-priem.plovdiv.bg с обявените места и да се съобразяват с тях.

Родителите на децата, които навършват 3-годишна възраст през настоящата 2017 година, от началото на януари вече могат да подават заявления за първото основно класиране за новата учебна 2017/2018 година. То ще бъде обявено на 26 май и свободните места за него вече са публикувани. По-ранното подаване на заявления не носи предимство. Към момента тези деца могат да кандидатстват и за яслените групи, ако не са навършили 3 години, а за първа група да подадат заявленията си на по-късен етап.

Родителите, които вече са кандидатствали за яслените групи и им предстои прием в детските градини, трябва да използват профилите си, към които вече са регистрирани техните деца, необходимо е само да актуализират данните и да добавят новите заявления.

Следващото текущо класиране е на 21 февруари. Свободните места за него ще бъдат обявени до 13 февруари.