Малките математици от Пловдив Петър Узунов и Демира Недева спечелиха най-високите отличия на Световната олимпиада по математика

13729128_1082445741845137_6954815488921231832_n

Двама третокласници от Пловдив спечелиха златни медали от Сингапурско-азиатската олимпиада на предизвикателството SIMOS. Петър Узунов от СОУ „Черноризец Храбър” и Демира Недева от ОУ „Захари Стоянов” грабнаха два от общо седемте златни медала, които спечелиха българските участници в престижната надпревара. В късния следобед българско време днес на тържествена церемония ще бъдат наградени победителите измежду общо 760 участници от 14 страни. Сред тях са и 10-годишните пловдивски таланти.

Двамата отличниците са съответно бронзов и златен медалист от първия етап на състезанието, в което взеха участие 30 000 деца от 14 страни. Освен това са носители на златни медали от международния математически турнир „Математика без граници”.

Демира е абсолютни победител, заедно с третокласничката Божидара Амурдлиева от Ямбол. Другите български участници завоюваха три сребърни и два бронзови медала.

„Невероятно сме щастливи. Демира е много интелигентно и всестранно развито дете. Справя се отлично не само с математиката, но участва успешно и в състезания по български език, пише чудесно и има куп награди”, каза за „Уча в Пловдив” директорът на ОУ „Захари Стоянов” Елена Щерева. Тя обмисля специален жест за Демира, която наесен ще е в 4 клас, на тържеството за откриване на новата учебна година. Детето е родом от Първенец и дошло в училището в „Коматево” във втори клас. По-малката й сестра е второкласничка.

Щерева обясни, че участието на Демира и Петър станало възможно благодарение на финансовата подкрепа на Община Пловдив, която отпуснала по 2000 лева за закупуването на самолетните билети. Средствата постъпили в училищните бюджети, а оттам – при родителите, за да бъде възможно пътуването. Училищното настоятелство на СОУ “Черноризец Храбър” също предприе кампания, за да подпомогне участието на невръстния талант.

Българските участници в олимпиадата.
Българските участници в олимпиадата.

2 КОМЕНТАРА

  1. Кому беше нужно да се потрошат толкова пари за екскурзията на цял куп деца, при положение, че същото състезание беше проведено и у нас, в Стара Загора, а освен това фактът че на него се дават медали на килограм за присъствие го прави с много ниска стойност. Нямаше ли да е по-добре тези пари да се насочат към подкрепа на големите ни световно-признати състезатели, за участия в реномирани състезания. Българска работа, затова все нямаме пари, защото не знаем как да ги харчим разумно. А за рекламата със силно преувеличена и крайно неточна информация нямам думи. Да бяха обръщали журналистите толкова внимание и на истинските ни състезатели и големи умове, но на тях дори не им знаят имената.

  2. Възмутен, каква я тая злоба срещу десетгодишни деца? Стяга те чепикът някъде, ок, вероятно много ги разбираш тия работи, сигурно си от гилдията, а вие от завист и очите ще си извадите. Застани с името си и тогава се възмущавай. И тогава обясни как така да не се радваме на тези талантливи деца, а на други, на които само ти знаеш имената. Обясни и на кого трябва да се дадат парите, за да не се бъркат друг път господата от общината. Радвай се, а не злобей. Пък разкажи и за други деца, на които да се радваме, не ги крий!

Коментарите са затворени.