В подкрепа на храненето с естествени продукти се забранява и влагането на ароматизанти в продуктите, сочат промените в наредба на Министерство на земеделието, храните и горите

В кухните на детските градини и училищните столове трябва се готви само с масло, слънчогледово олио и зехтин. Министерството на земеделието, храните и горите публикува за обществено обсъждане промени в Наредба № 9 от 2011 г. за специфичните изисквания към безопасността и качеството на храните, предлагани в детските заведения и училищата, както и към това, което децата хапват по време на организирани мероприятия.

С промените  остава в сила изискването, че детските заведения, училищните столове и обектите за търговия на дребно на територията на училищата и на детските заведения се предлагат само краве масло, слънчогледово масло и зехтин, като не се допускат храни, съдържащи други мазнини.

Съществуващата забрана за предлагане на храни с хидрогенирани растителни мазнини се разширява с ограничението да не са вложени и частично хидрогенирани храни. За да не се заобикаля забраната, проектът посочва като недопустими и растителните мазнини, за които на етикета не е посочен видът на тяхната преработка.

В подкрепа на храненето с естествени продукти се забранява и влагането на ароматизанти в продуктите, които се предлагат в детските и ученическите столове и в търговските обекти на учебните заведения. Съществуващата наредба вече е изключила оцветителите, като недопустими.

Срокът за общественото обсъждане на проекта за промени изтича на 18 август.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.