Автори на проекта са Иван и Джулиана от първата паралелка с профил „Софтуерни и хардуерни науки” на СУ „Проф. Асен Златаров” в Първомай

 

„Ако не се намирате в район, където COVID-19 активно се разпространява, или ако не сте пътували в някой от тези райони или не сте били в близък контакт с някой, който има симптоми, чувства се неразположен или е бил в рисков регион, шансовете ви да се разболеете в момента са много ниски… Маската трябва да се отстрани без докосване на предната част, а след това ръцете да се измият старателно с топла вода и сапун”.

Тази и друга полезна информация, свързана с пандемията COVID-19, са събрали в сайта #ОСТАНЕТЕВКЪЩИ ученици от СУ „Проф. Асен Златаров” в Първомай. Сайтът е изработен от Иван Иванов и Джулиана Иванова от първата паралелка с профил „Софтуерни и хардуерни науки”. Десетокласниците работили в облака, подкрепени от преподавателите си по български език – Красимира Хубинова, и по информационни технологии – Татяна Попова. Какво представлява коронавирусът, здравна информация, съвети за безопасност и превенция – всичко това е събрано и качено на платформата, където има даже напътствия към родителите как да предпазват децата си. Дават се отговори на най-често задаваните въпроси, свързани със заболяването, както и последни данни за пандемията в световен мащаб с обозначения на картата на света. За да разнообразят съдържанието, те предлагат и приятни алтернативи за времето, в което сме принудени да стои у дома. В категорията „Помощни ресурси” учениците са качили видеоматериали за йога практики, както и рецепти за чийзкейк и картофена яхния.

„Идеята да възложим изработването на сайт ми дойде съвсем спонтанно, тъй като подобно задание е ярък пример за проектно базирано обучение, развитие на функционалната грамотност, прилагане на компетентностния подход, и то по тема от реалния живот, която вълнува буквално всеки един човек. Щастлив съм, че децата откликнаха и се справиха само за един уикенд под напътствията на двамата колеги”, обясни директорът на училището Чавдар Здравчев.

Иван и Джулиана били толкова запалени и подхождали така отговорно към проекта, че се опитвали ежедневно да актуализират данните в сайта, черпейки информация от сигурни източници.

 

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.