Едва 2.3% от хората между 25 и 64 години се преквалифицират, което ни нарежда на предпоследно място в Европа, стана ясно на Националните дни за учене през целия живот

Само един на петима ученици, които в момента са в начален курс, ще работи по професията, по която ще се обучава. Това заяви днес, цитирайки последния доклад на Световния икономически форум, националният координатор по изпълнение на програмата за учене през целия живот Валентина Дейкова. Останалите четирима след 10 години ще се занимават с професия, която за момента не съществува. В програмата на форума, на който Пловдив е домакин, са включени  дискусии, свързан с Електронната платформа за учене на възрастни в Европа, изложение на институции и организации за учене на възрастни и церемония за връчването на годишните награди в сектора. Националните дни за ученето през целия живот се осъществяват по програма “Еразъм +”.

Експертите отчетоха, че секторът за обучение на възрастни е най-слабо развитият в общата система за образование. Едва 2.3 % от хората между 25 и 64 години взимат участие в дейности за учене през целия живот, което ни нарежда на предпоследно място в общата европейска класация.

„Бяхме на последно, но изпреварихме Румъния. Българинът смята, че получавайки диплома, това е достатъчен документ да се реализира се и очаква да прекарва целия си живот на едно работно място. А съвременната ситуация е такава, че налага всеки ден да знаем нещо ново. От учене за целия живот трябва да преминем към учене през целия живот”, коментира Валентина Дейкова.

Значителен е броят на преждевременно напуснали младежи без средно образование между 18 и 24 години, 6 на сто са напълно неграмотните до 29 години, които са бъдещата работна сила.

Непрекъснато променящите се икономически условия изискват постоянно квалифициране и ориентиране към новите професии, категорични са експертите в сектора. Създадената преди три години Национална платформа за ученето на възрастни вече включва 600 организации. На двудневната годишна среща в Пловдив основната задача е да се създаде консултативен документ, който да предложи решения за повишаване уменията на възрастните. На заключителен форум през декември ще бъдат отчетени резултатите и предложенията.