СУ „Асен Златаров” обяви конкурс за игрите от детството на мама и баба и състезание за най-оригинална великденска украса

Интернет сайт за изкуствен интелект донесе първо място на Деница Рашкова и Здравко Христов от първомайското СУ „Асен Златаров” на Националното състезание по информационни технологии. Проектът им обяснява подробно какво представлява науката за концепциите, които позволяват на компютрите да правят неща, изглеждащи за хората разумни. В отделните категории на сайта се проследяват историята на науката, целите и школите.

Авторите подробно описват с какво помага изкуственият интелект – изпълнява рутинни задачи, прави по-малко грешки, може да се използва от всеки, разширява човешкия опит, помага ни да станем по-продуктивни. Учениците отделят специално внимание и на робота Роберта, изработен от учени от БАН, който има за цел да помага на ученици със специални образователни потребности да усвояват по-лесно учебния материал.

Деница и Здравко посочват и приложенията на изкуствения интелект в медицината (автоматизираните процеси при диагностика), образованието (системи за тестване на знания), бизнеса (намаляване на оперативните разходи, повишаване на ефективността и увеличаване на приходите), роботиката.

Ако използваме смартфон, ние взаимодействаме с изкуствен интелект. Използвайки социалните медии, повечето от нашите решения се влияят от изкуствения интелект. Индустрията на видео игрите е един от най-ранните осиновители на изкуствен интелект, обясняват учениците.

Сайтът представя различните изследвания и хипотези увеличава ли се зависимостта ни от машините и ще ни завладеят ли.

Третото място на конкурса също е за ученик от СУ „Асен Златаров” и това е Боряна Вълкова, която получи правото да продължи образованието си в избран от нея БГ университет.

Като задача за пролетната ваканция училището постави на своите възпитаници да проучат игри от миналото. Участниците в конкурса “Игрите от детството на мама, татко, баба и дядо” трябва подробно да опишат имената и правилата и да ги предадат до 8 април. Предвидени са награди за първо, второ и трето място.

Наградата за победителите в конкурса за най-добра великденска украса пък е мултифункционално устройство (принтер, ксерокс, скенер) за класната стая. Защото във всяка една вече има лаптоп, проектор и интерактивна дъска.