„Трудно е да се каже днес дали за тях любовта е била велика награда, милост божия или проклятие”, каза Святослав Мойсеенко на среща разговор във ВУАРР

„Любовта на великите държавници на Русия“. Това бе темата на срещата разговор между поета, композитор и публицист Святослав Мойсеенко и студенти и преподаватели на Висшето училище по агробизнес и развитие на регионите. В началото руският творец, който гостува за пореден път в Пловдив, направи уговорката, че и тримата държавници, са водени предимно от любовта към властта.

„Трудно е да се каже днес дали за тях любовта е била велика награда, милост божия или проклятие. Всеки от тях крие дълбоки тайни в личния си живот, в отношенията си към една или друга жена“, каза Мойсеенко.

Особено любопитна бе историята за любовния триъгълник между Ленин, Надежда Крупская и Инеса Арманд. Две коренно противоположни жени – едната мъдра и замислена, приятелка и съратница на вожда, другата – фриволна и романтична, но така или иначе предпочетена от Владимир Илич. Ленин е очарован от Инеса още при първата им среща през 1909 г.  в Париж, където живее в изгнание с вярната си съпруга. През 1913 година вече 43-годишният Ленин е толкова лудо влюбен в Инеса, че признава греха си пред Надежда Крупская. Вярната му съратница иска да се оттегли, но Владимир я моли да остане. И двете жени на вожда на революцията днес почиват до Кремълската стена, недалече от Мавзолея на Ленин.

„Червеният диктатор Сталин не е познавал любовта, макар да е имал две съпруги“, категоричен е Мойсеенко. Вероятно затова едната завършва живота си в лагер, а другата се самоубива. Вкарал е в леглото си безчет жени. Някои определят любовта на Сталин много близка до животинските страсти, а другаде твърдят, че негова слабост са били невръстни момичета, каза поетът-публицист. Такъв е случаят с 24-годишната балерина Вера Давидова, която след представление намира бележка в гримьорната си къде да се яви за среща с вожда. Въпреки че е омъжена, тя се подчинява, защото страхът от Бащата на народите е бил сковаващ.

Държавникът на 21 век Владимир Путин също е заобиколен от много версии, загадки и предположения, касаещи интимния му живот, но едно е сигурно – че е много желан от руските жени, твърди Мойсеенко. Те знаели дори марките костюми, с които се облича. Последният от тях бил на стойност 42 000 долара. Руските жени съставлявали значителна част от електората, напомни лекторът.

За живота му с Людмила Путина и до днес информацията е оскъдна и едностранчива, но запознати твърдят, че той през целия си живот я подлагал на изпитания, за да се увери доколко е достойна да бъде до него. Не й позволява дори да избере името на дъщеря им. В руското общество днес прожекторите са насочени към някогашната олимпийската шампионка по художествена гимнастика Алина Кабаева. Какво се случва около тях обаче по-скоро може да бъде прочетено в западната преса. „Московски кореспондент“ – вестникът, който си позволява да надникне в личния живот на президента, малко след публикацията е спрян. А когато „Ню Йорк пост“ публикува информация, че Алина е родила син на Путин, никое руско издание не дръзва да го препечата.