Езикът на Пушкин е втори по популярност в българското училище. С 20 на сто е скочил броят на желаещите да го учат през последните три години

15181517_348779618817187_6806312504219564168_n

Руският е пети по популярност чужд език сред европейските ученици и втори по интерес в България. Това сочат последните данни, огласени на международната научно-практическа сесия „Руският език в глобалното образователно пространство“, която се проведе за трета поредна година в комплекс „Камчия“. На нея присъстваха Вениамин Каганов – зам.-министър на образованието и науката на Руската федерация и Маргарита Русецкая – ректор на Държавния институт по руски език „А. С. Пушкин“. През тази година институт „Пушкин“ отбелязва 50 години от създаването си, поддържайки имиджа на една от най-авторитетните образователни институции в Русия, която прилага всички съвременни средства за чуждоезиково обучение.

 В резултат на подписан преди две години протокол между министерствата на образованието на България и Русия за сътрудничество в сферата на образованието,  120 преподаватели по руски език и ръководители на професионалните организации на русистите обсъждаха актуалните проблеми на преподаването на съвременния руски език, деловата комуникация, съвременните образователни технологии, руската литература, култура, а също и предметите, които се преподават на руски език. Сред тях бе и преподавателят по руски език от ЕГ „Иван Вазов“ в Пловдив Бранимир Филипов“. Пред свои колеги русисти от Пловдив той презентира акцентите от научно-практическата сесия.

-Г-н Филипов, възражда ли се интересът към руския език в българските училища?

-Зам.-министърът на образованието на Руската федерация Вениамин Каганов обяви, че по последни данни на Евростад руският е на пето място в Европа по популярност. Ние, като страна член на ЕС, излизаме напред в тази статистика, защото руският се явява втори най-разпространен чужд език в българските училища. Става дума не за профилираното обучение, а за цялата система на средното образование, в това число и детските градини. В 300 детски заведения у нас се учи руски в предучилищна възраст. През последните три години с 20 на сто се е увеличил броят на учениците, избрали да изучават руски, което е оптимистична картина.

-Обяснението какво е? Ако за гимназистите може да се каже, че е въпрос на личен избор, то за кандидат-първокласниците решаваща е ролята на родителите.

-Едната причина е, че е близко родствен език, което улеснява неговото изучаване. Традициите в България, свързани с руския език, са все още силни. Винаги съм подчертавал обаче, че трябва да махнем от преподаването на руски език всякакъв елемент на политически ангажимент, носталгични нотки, запазени сред голяма част от колегите, преподаващи руски, и да заложим на качеството му изучаване като чужд език по съвременни методики. С включване на всички възможности, които предлага глобалното образователно пространство. Темата на сесията в „Камчия” беше точно такава: „Руският език в глобалното образователно пространство”. Максимално трябва да използваме възможностите на това пространство. Една от основните ключови теми на сесията беше запознаване с възможностите, които предлага уеб порталът „Образование на русском”, изготвен по поръчка на Министерството на образованието на Руската федерация. Повече от 3 000 000 души от целия свят вече са се регистрирали в портала. Той може да се използва еднакво успешно, както от изучаващите руски, така и от преподаващите езика. Предлагат се форми за повишаване на квалификацията на учителите, учебни материали за различните нива при полагане на изпит за сертификат. Всеки може да се запише за онлайн обучение, след като реши тест, който да определи нивото му на владеене. Комуникира се директно с преподаватели от инситута „Пушкин”. Другите възможности, които порталът предлага за учителите, са интерактивни страници с понятия, свързани с културата, обичаите, традициите.

-ЕГ „Иван Вазов” е изпитен център от години. Увеличава ли се броят на желаещите за сертификат?

-Да, ние предлагаме базата, а комисия от институт „Пушкин” провежда изпита. Сред нашите ученици има постоянна бройка от около 100 желаещи, които се явяват на всяка сесия. Те са два пъти годишно – есенна и пролетна. Хубавото е, че все повече и повече ученици залагат на по-високо ниво. Допреди години масово се явяваха на В1, а сега се ориентират доста и към В2. Имаме и по-амбициозни, които се пробват дори за С1.