Със 120-минутни тренировки и награждаване на ученици, заели призови места, бе отбелязан Европейският ден на спорта в училище

DSC08743

Награди на победители от световни, европейски и републикански първенства връчи днес ЕГ „Иван Вазов”. За втора поредна година гимназията се включи в популяризирането на нуждата от физическа активност сред подрастващите като отбеляза Европейския ден на спорта в училище. В рамките на 120 минути ученици и учители имаха възможност да се включат във футболните, баскетболните и волейболните срещи, да играят тенис на маса, шахмат и народни танци.

Преди старта на спортните състезания бяха отличени талантливите спортисти от гимназията, заели призови места през годината.

„Училището може да се гордее не само с високи академични върхове, а и с изключителните постижения на учениците в областта на спорта. Спортни таланти от гимназията стъпват на почетната стълбица на световни, европейски, балкански първенства и републикански шампионати”, каза зам.-директорът Вихра Ерамян.

Първата грамота бе за десетокласничката Александра Начева за завоюваното второ място на Световно първенство по лека атлетика за девойки до 18 г. в дисциплината троен скок. Тя е и балкански шампион за девойки до 20 г. в зала, балкански шампион за девойки до 18 г. на открито. Спечелила  е 4-то място на Европейско първенство за девойки до 20 г. Александла е национален шампион с четири поправки на националния рекорд в дисциплината троен скок и има втори резултат в света за сезона за девойки до 18 г.

Грамота получи и деветокласничката Гергана Спиридонова спечелила първо място на „Пловдив оупън” – кръг от Европейската купа за юноши младша възраст в спортни и латино танци. Тя е  участник във финалите на Европейската купа и има призови места от кръгове за Световната купа по състезателни танци и от международни турнири. Сред наградените са и Мария Филипова, също от девети клас, станала вицешампион по карате при кадетите на Европа в категория до 50 кг и Мария Капушева от 11 клас – завоювала златен медал от Националния шампионат по плуване за девойки старша възраст с щафетата 4х50 м съчетано на ПК „Младост – 91“. Мария е и вицешампион на България за девойки в дисциплината 50 м бруст.

Отличени бяха и десетокласничката Ноел Николов, която е бронзов медалист от Европейско първенство по карате за кадети и Атанас Болчинов от 11 клас- шампион на Откритото първенство на Югоизточна Европа по таекуондо и бронзов медалист от Европейско първенство и републикански шампион за кадети.

Грамоти за високи спортни постижения получиха Венцислав Ангелов от 9 клас, който е национален шампион по бокс за юноши, Даниел Трайков  от 11 клас – национален шампион и носител на Купата на България по фехтовка и деветокласниците Атанас Чернев, Мерт Салимехмед и Иво Казаков, които са шампиони на България по футбол с отбора ПФК „Ботев“ – Пловдив.