Ученици и студенти от цялата страна премериха знания и ораторско майсторство във формат „Британски парламентарен”

„Правителството вярва, че Русия в учебниците по история трябва да бъде представена по-скоро в негативна светлина”. Това бе темата на финала на националното състезание по дебати, който се състоя навръх 3 март в града под тепетата. В продължение на три дни близо сто ученици и студенти от цялата страна премериха сили и ораторско майсторство. Пловдив бе представен от от Пловдивския университет, ученици от ЕГ “Пловдив”, Националната търговска гимназия и ПГ по туризъм.

Финалът се проведе във формат „Британски парламентарен”, който се състои от две отборни линии и четири тима от по двама души. В обсъждането участват два утвърждаващи и два отхвърлящи отбора. Това прави дебата по-обхватен, тъй като отборите едновременно трябва да „преборят“ двете опозиции, но и втория тим от собствената си страна. Този най-разпространен стил дебат и е официалният формат на световните и европейски първенства.

Тезата на правителството защитаваха 11-класничката от ЕГ „Пловдив” Кристина, първокурсничката по право от Софийския университет Йоана, Захари от Американския колеж и наскоро дипломираният в Англия IT специалист Дилян.

Русофилите използват историята като инструмент, за да представят Русия като страната, която ни е подарила свободата и която, едва ли не, ни е дала всичко наготово без да сме се борили. Карат ни да се чувстваме длъжни към тази „велика сила” и по този начин продължават да насаждат усещането, че от нас, българите, нищо не зависи и че сами не можем да се справим, аргументираха се от отбора на правителството. Според тях това е лошо не само за манталитета, но и за партньорите на страната, които не ни взимат насериозно. Само с „Опълченците на Шипка” няма да пробудим националното самосъзнание, защото ако попитаме едно дете в 4 клас кой ни е освободил, то тутакси ще каже, че това е Русия. Затова сега, когато сме част от ЕС, трябва да направим промяната в учебниците. Ние вярваме, че Русия трябва да бъде представена в негативна светлина, защото ще намали, до някаква степен, руското влияние у нас, добавиха още аргументи към тезата си представителите на правителството.

От опозицията бяха категорични, че учебниците трябва да са неутрални, да представят фактите без да натрапват оценки, още повече негативизъм. В противен случай България щяла да затвори всички пътища към Русия, директните последици от което ще бъдат поскъпване на тока, влошаване на търговските отношения и т.н. Според противниците няма нужда да подхранване самочувствието си, отхвърляйки Русия. Отборът на опозицията формираха Кристина Навущарова от Американския колеж, Моника Беркова от Гимназията по приложни изкуства в София, студентът по право от Софийския университет Николай Ангелов и Йордан Стаматов от УНСС.

Журито, начело с главния съдия Максим Зангов от Английската гимназия в Русе, определи за победител т.нар. затворена опозиция. Златен, сребърен и бронзов медал получиха топ говорителите Захари, Николай и Йоана.

Целта на състезанията е да стимулираме укрепването на нашата общност, която подтиква младите хора да се развиват, образоват и да се изграждат като социално активни граждани. Дебатите развиват критичното мислене на участниците и да стимулират карат младите хора да бъдат заинтересовани с обществено-политическите проблеми, казват организаторите на състезанието от Клуба по дебати в Пловдив.