Пластика на Паисий върху черен гранит подари на президента ректорът проф. Запрян Козлуджов

„Ако бяхте студент, каква щеше да е вашата мотивация да останете в България“, провокираха младежите държавния глава

„Всеки университет е мини модел на бъдещето. Един от основните принципи на академизма е изграждане на примери за публично гражданско поведение и генериране на идеи. Когато дискутираме бъдещето обаче, трябва да си отговорим на въпроса къде сме ние“. С тези думи президентът Румен Радев даде начало на днешната си среща със студети от Пловдивския университет. Младежите препълниха двете най-големи аудитории на вуза, за да чуят речта му за ценностите и лидерството в демократичното общество.

Защо сме бедни и все по-изоставащи, защо не внедряваме у нас модели, доказали своята ефективност в други държави, зададе риторичния въпрос Радев и поясни, че там където има приобщаващи икономически институции – има просперитет, а където действат изключващите – бедност и упадък. Той цитира книгата „Защо нациите се справят“, която изследва причините за бедността от древността до наши дни.

 „Гражданският контрол над институциите у нас не е ефективен. Нарушава се разделението на властите. Излизането от тази порочна схема минава през промяна на политическата среда и на това кой упражнява властта. Радикалната промяна е единственият изход от блатото, в което сме затънали от години“, обърна се към аудиторията държавният глава.

Най-активни в питанията бяха студентите от Юридическия факултет. Време ли е за президентска република и вярно ли е, че ще организира политическа партия бяха първите въпроси, при които Радев съзря намеса на медиите и деликатно се измъкна с отговора: „Партия може да създадете вие, защото трябва да решите вашето бъдеще. Ще подкрепя всяко политическо движение, което работи за възстановяване на политическите принципи, които имат за свое кредо законността. Дошло ли време за президентска република ще проличи от това дали сегашната политическа класа, в рамките на Конституцията, решава проблемите на България. Ако е неспособна, българите могат да потърсят и конституционни промени“.

Президентът бе категоричен, че безконтролната власт ражда цинизъм, а с цинизъм не може да има ефективно управление. Повод за това бе въпросът трябва ли да сме непримирими към опростачването и исканата оставка на вицепремиера Валери Симеонов заради репликата му към „група кресливи жени“, майки на „уж болни деца“.

Радев препоръча на младите хора да не допускат да бъдат вкарвани в рамки и да не са патриоти само в социалните мрежи, а да имат воля и вяра да превръщат добрите намерения в реалност.  По думите му в институциите трябва да влязат образованите и безкористните, а днес имаме проблем точно с това.

Бурни овации предизвика въпросът: „Ако бяхте студент, каква щеше да е вашата мотивация да останате в България“. Радев заяви, че при всяко от посещенията си зад граница, не пропуска да се срещне с наши сънародници в съответната държава. Неизменно всеки път те питали „кога ще се оправим“, за да се върнат.

„Мотивацията всеки определя сам за себе си. Всеки сам решава къде да застане в процеса на т.нар. „оправяне“. За да съм останал тук, значи съм намерил своята мотивация. В началото исках да бъда добър в професията, после ВВС да се трансформират. Горд съм с постигнатото. Предстоят много сериозни промени, а те раждат и много възможности за вас. България има нужда от интелигентни млади хора с поглед към бъдещето, бъдете свободни”, апелира президентът.

Ректорът проф. Запрян Козлуджов му връчи пластика на патрона на университета и автор на първата българска възрожденска история – Паисий Хилендарски, върху черен гранит.