Четвъртокласници от ОУ „Пенчо Славейков” измайсториха еднометрова книга

„Съкровищница с мъдрости”  направиха второкласници от СУ „П. Евтимий”. 257 деца от ОУ „Райна Княгиня” в проекта „Грамотност чрез четене”

DSC_3616

Четвъртокласници от ОУ „Пенчо Славейков” измайсториха еднометрова книга, в която разказаха историята за „Грозното патенце” на Андерсен. Ромчетата, с помощта на учителите си, направили илюстрациите и написали на ръка резюме на популярната приказка, преведено на английски. Творението им било прикрепено към дървена рамка, за да е по-устойчиво и да може да се мести от една класна стая в друга, за да се използва в часовете по английски език на начален курс.

Книгата на децата от най-голямото основно училище в Столипиново бе представена на форума „Аз променям моето училище”, организиран от Община Пловдив и образователен портал „Уча в Пловдив”. Четвъртокласниците презентираха също училищния вестник „Многознайко”.

Ако спазваме правилата в класната стая и в края на деня сме получили зелена точка, имаме право да участваме в правенето на вестника, обясниха децата от 4 д клас. Според правилата на класа събралите 5 зелени точки за седмицата получават лидерска роля – т.е. стават помощник-учители или пък отговорници за домашните. Така по-голяма част от учениците на 4 д показали напредък, станали екип и направили първия брой на вестника.

Picture3

„Съкровищница с мъдрост” намира приятели от цялата страна на второкласници от СУ „П. Евтимий”. Децата изработили книга на мъдростта. Посрещнали ковчежето с мъдрости, което ги вдъхновило, а след това участвали в карнавала на приказните герои в НБ „Иван Вазов”.

„Нашият девиз е: Искам, мога успявам”. Когато влезем в класната стая ние учим, изследваме и мечтаем. Чувстваме се спокойни и значими, защото се уважаваме и обичаме”, обясняват от 2 г. С помощта на аватар- симпатични чудовища госпожата насърчавала всяко тяхно умение и добро поведение с различен брой точки.  Или отнемала, ако се провинят. Тъй като родителите също били част от класа,  моментално научавали за промяната със съобщение. Най-добрите печелили награди.

Обичаме да учим и извън училище, участваме в творчески работилници. Създадохме албум със снимки и видеоклипове, посветени на изкуството около нас. Бяхме изследователи на дивата природа. Гордеем се, че с учителите си помагаме на деца и животни в беда. Вълнуваме се за лечението на дете в далечен Китай, грижим се за болното котенце Уилоу в Пловдив, похвалиха се второкласниците.

Две фигури - сърце и книга, направиха с телата си и заснеха с дрон децата от ОУ "Райна Княгиня".
Две фигури – сърце и книга, оформиха с телата си и заснеха с дрон децата от ОУ “Райна Княгиня”.

Четенето обединява и учениците от ОУ „Райна Княгиня”. Инициативата „Грамотност чрез четене” стартирала в училището със съдействието на „Ротари клуб Пловдив Филипопол”. По време на срещите били представени любими книги и авторски произведения. В класната стая влезли известни личности от различни професии, които чели любопитни данни за появата на писмеността преди 6000 години, децата научили какво са пиктограми, как се появила хартията и как се издават книги.

Инициативата била продължена като по-големите чели на по-малките откъси от „Мечо Пух”, „Пипи Дългото чорапче”, „Хитър Петър”, „Малкият принц”. Четвъртокласниците гостували на съучениците си от 3. клас, за да им покажат колко вълнуващо може да бъде четенето.

В третия етап от кампанията учениците от 4 а клас чели текстове от енциклопедии, посветени на природата пред 2-класници. Малките научили интересни факти за водата по повод 22 март.

Четенето се превърна в приятно и полезно занимание. Увеличихме броя на читателите в обновената училищна библиотека. Има толкова смешни истории, любопитни факти, нови думи и непознати светове, които само чакат да бъдат открити, категорични са децата от „Райна Княгиня”.

Литературните герои оживели в класните стаи чрез макети и ролеви игри. Много от децата създали свои стихове и разкази, след което ги представили пред съучениците си. Във всяка класна стая вече има читателски кът.

Всички 257 ученици, участници в кампанията, получили грамоти за отличен четец.