Критерият за уседналост няма да важи за тях, класират ги в училища от други райони над утвърдените бройки

Това е поредното залитане в крайности, коментират директори

Критерият за уседналост при приема в първи клас да не се прилага за учениците от ромски произход. Това предлага просветното министерство с поправки в наредбата за организацията на дейностите в училищното образование. Целта е да не се създават сегрегирани училища с ученици изцяло от ромски произход, става ясно от мотивите към проекта.

МОН въведе критерия “близост на училището до постоянния/настоящия адрес” на ученика като водещо условие през септември м.г. Това наложи промени и в местната наредба за електронен прием, която е качена за обществено обсъждане на сайта на Община Пловдив. Предстои промените да бъдат гласувани от общинския съвет през февруари. Новите предложения на МОН хвърлиха днес в смут общинските образователни експерти, които получават възможност да насочват ученици към определени от тях училища при желание на родителите.

Според промяната на наредбата, ако при определяне на прилежащите райони на училищата се установи, че съществува предпоставка за формиране на паралелки с ученици само от малцинствата, те могат да бъдат записани в съседни школа.

Децата получават шанс да постъпят в първи клас в определени от общината училища, ако родителите им са заявили такова желание. Те ще бъдат приемани над утвърдения училищен план-прием, но максимум по двама в паралелка.

Като поредното залитане в крайности определиха директори на ромски училища промяната в наредбата. Те недоумяват обаче кой ще определи произхода на децата – кои са ромчета, турчета и т.н. Семействата, които живеят в Столипиново и Шекер махала, изобщо не били склонни да записват децата си извън кварталите. Голяма част от тях дори не били напускали махалата. Директорите припомнят опитите за десегрегация отпреди няколко години в Пловдив, при които малцина от интегрираните в училищата извън гетото успели да изкласят. При това имало организиран транспорт и автобусът обикалял сутрин по адресите.

„Основната причина е финансова. Едно дете не може само да отиде на училище в съседен район, а трябва да бъде придружено от родител. В повечето случаи говорим за родители без или с ниско образование, които трябва да тръгнат по тъмно, за да стигнат навреме за първия час. Те нямат съзнанието за такава отговорност. Освен това излизането от квартала е свързано със средства. При нас в голямото междучасие и обедната почивка между задължителните и часовете за самоподготовка, учениците притичват до вкъщи, за да се нахранят. Което няма как да се случи, ако са на голямо разстояние от дома. Има по-заможни родители, особено тези, понатрупали пари след работа в чужбина, които гледат по-сериозно на образованието и вероятно ще се възползват от промените в наредбата”, коментира директорът на ОУ „Панайот Волов” Цонка Жиговечка.

Директори на масови училища пък се опасяват, че промените ще доведат до недоволството на родителите на останалите кандидат-първолаци, които може да намерят основания за дискриминация. Въпреки че ромчетата ще бъдат приемани над фиксирания план-прием.

1 КОМЕНТАР

  1. Отново дискриминация за българчетата. Каточе ли живеем в Цигания, а не в България. Нямам думи….. Цялото образование страда от необмислени закон и наредби, а сега и това…

Коментарите са затворени.