71-годишна чака поредния курс за ограмотяване, още 16 600 ще бъдат обучени по „Нов шанс за успех”

Директорът на основното училище в Дълго поле Стойна Делчева казва, че никой от порасналите ученици не отсъства от час, а за децата със социални проблеми успяла да купи маратонки по проекта "Мярка без отсъствия"
Директорът на основното училище в Дълго поле Стойна Делчева казва, че никой от порасналите ученици не отсъства от час, а за децата със социални проблеми успяла да купи маратонки по проекта “Мярка без отсъствия”

Над 100 роми от Дълго поле чакат с нетърпение просветното министерство да обяви старта на поредния етап от проекта „Нов шанс за успех”, за да тръгнат на училище.

„Можем да се похвалим със сто процента  посещаемост, никой не отсъства, защото са страшно мотивирани да учат. Не идват само за четирите лева, а защото наистина искат да могат да четат и смятат”, категорична е директорката на ОУ „Хр. Ботев” Стойна Делчева. Всички до един били жители на селото и работели основно по полето. Това обаче не им пречело да са редовни в часовете. Най-амбициозните, които се записали първие, сега вече са в шести клас, а в началото не можели дори да се подписват. Най-възрастната пораснала ученичка е 71-годишната Мария Димитрова. Жената вече можела да пише името си и да прави елементарни сметки.  Децата и внуците на закъснелите ученици били възпитаници на училището и им помагали да си пишат домашните.

Всички сто записали до един издържали изпитите за съотвения клас през ноември, а на анкетата дали искат да продължат в по-горен клас, до един отговорили утвърдително.

„Радвам се, че програмата продължава. Освен, че постига желания ефект да ограмоти възрастните, помага за утвърджаване на доверието между родители и училище”, коментира директорката.

В училището половината от учениците са от ромски произход. В края на август бъдещите първолаци, чийто майчин език не е български, се събирали в училище, за да работят с възпитател и да добият навици за класната стая.

Децата мотивирали неграмотните си родители да тръгнат на училище
Децата мотивирали неграмотните си родители да тръгнат на училище

16 600 души над 16-годишна възраст и без основно образование трябва да се включат в курсовете по ограмотяване и изучаване на учебното съдържание от прогимназиалния етап. Ще се разработва и план за изпълнение на Националната стратегия за насърчаване на грамотността. Това са част от мерките по проекта за годишния план от Стратегията за учене през целия живот на МОН. Становища и предложения по него се приемат до 23 януари.