Рожденикът Георги (вляво) е щастлив, че се е справил на теста и очаква висок брой точки.

Пробните упражнения бяха по-трудни, излязоха радостни след малката матура по български 4-класниците от СУ „Любен Каравелов”

Рожденикът Георги (вляво) е щастлив, че се е справил на теста и очаква висок брой точки.

Лесният тест по български език се оказа най-големият подарък за 4-класника Георги Банков, който се справил без проблем с днешното национално външно оценяване по предмета. Момчето излезе щастливо заедно със съучениците си от СУ „Любен Каравелов” след края на изпита, за да ги почерпи с бонбони и соленки. „Нямаше как да празнуваме преди това, но вече можем да си отдъхнем и да похапнем”, призна рожденикът.

Точно в 10 часа днес започна първата от поредицата малки матури за над 6000 четвъртокласници от областта. За 40 минути те трябваше да се справят с диктовка, текст за четене с разбиране и 11 задачи към него.

„Диктовката беше за таралеж, който е избягал и го търсят”, обясни Мая и уточни, че е написала „таралеж” с „ж”. Александра добави, че в текста за четене с разбиране ставало дума за вълци, които се опитват да се сприятелят с овцете. От децата се изисквало също да препишат едно сложно изречение и да посочат кое е вярно – избляли или изблели. За Иван най-лесна била задачата за синоними и антоними. Сродни думи, синоними или антоними са думите „изблея” и „заблея” било условието на друга от задачите.

Побъркахме се от упражнения, затова тестът ни се видя много лесен, разказаха децата. По заръка на родителите някои от тях се упражнявали и вкъщи, като теглили варианти от мрежата. Книжарниците също били пълни със сборници с примерни варианти.

На 14 май е тестът по математика. Външните оценявания по „Човекът и общество” и „Човекът и природа”, са съответно на 16 и 17 май. Те съдържат 16 задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен, и 3 от отворен тип. Максималният резултат за всеки от тестовете е 20 точки.

За първи път тази година изпитните варианти се изтеглят от новата електронна система, в която се въвежда и броят на явилите се по отделните предмети. В платформата ще се нанасят и точките, събрани от всяко дете по съответния предмет. Тя ще изчислява автоматично средния брой точки по четирите изпитни предмета на всяка паралелка. Така че учителите ще знаят веднага и общия бал, който е постигнало училището.

Училищната комисия оценява писмените работи на учениците по критерии и изисквания, определени от МОН. Оценките не се включват при изчисляване на годишния успех на ученика, но могат да се отчетат като текущи.

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.