Рожденикът Георги (вляво) е щастлив, че се е справил на теста и очаква висок брой точки.

Пробните упражнения бяха по-трудни, излязоха радостни след малката матура по български 4-класниците от СУ „Любен Каравелов”

Рожденикът Георги (вляво) е щастлив, че се е справил на теста и очаква висок брой точки.

Лесният тест по български език се оказа най-големият подарък за 4-класника Георги Банков, който се справил без проблем с днешното национално външно оценяване по предмета. Момчето излезе щастливо заедно със съучениците си от СУ „Любен Каравелов” след края на изпита, за да ги почерпи с бонбони и соленки. „Нямаше как да празнуваме преди това, но вече можем да си отдъхнем и да похапнем”, призна рожденикът.

Точно в 10 часа днес започна първата от поредицата малки матури за над 6000 четвъртокласници от областта. За 40 минути те трябваше да се справят с диктовка, текст за четене с разбиране и 11 задачи към него.

„Диктовката беше за таралеж, който е избягал и го търсят”, обясни Мая и уточни, че е написала „таралеж” с „ж”. Александра добави, че в текста за четене с разбиране ставало дума за вълци, които се опитват да се сприятелят с овцете. От децата се изисквало също да препишат едно сложно изречение и да посочат кое е вярно – избляли или изблели. За Иван най-лесна била задачата за синоними и антоними. Сродни думи, синоними или антоними са думите „изблея” и „заблея” било условието на друга от задачите.

Побъркахме се от упражнения, затова тестът ни се видя много лесен, разказаха децата. По заръка на родителите някои от тях се упражнявали и вкъщи, като теглили варианти от мрежата. Книжарниците също били пълни със сборници с примерни варианти.

На 14 май е тестът по математика. Външните оценявания по „Човекът и общество” и „Човекът и природа”, са съответно на 16 и 17 май. Те съдържат 16 задачи от затворен тип с три възможни отговора, от които само един е верен, и 3 от отворен тип. Максималният резултат за всеки от тестовете е 20 точки.

За първи път тази година изпитните варианти се изтеглят от новата електронна система, в която се въвежда и броят на явилите се по отделните предмети. В платформата ще се нанасят и точките, събрани от всяко дете по съответния предмет. Тя ще изчислява автоматично средния брой точки по четирите изпитни предмета на всяка паралелка. Така че учителите ще знаят веднага и общия бал, който е постигнало училището.

Училищната комисия оценява писмените работи на учениците по критерии и изисквания, определени от МОН. Оценките не се включват при изчисляване на годишния успех на ученика, но могат да се отчетат като текущи.