Христина Богданова, която е прапраплеменица, прие поканата на ОУ „Душо Хаджидеков“ в навечерието на 150-годишнината от гибелта на Дякона

Христина Богданова, сродница на Левски, показа днес малък кичур от косата на Апостола на пловдивски ученици, който се пази в семейството от поколения. Тя е една от двадесет и осемте живи родственици на Дякона по линия на сестра му Яна и нейния съпруг Андрей Начов, който е и верен съратник на Васил Кунчев. Двамата отглеждат девет деца, три от които са дъщерите им Гина, София и Елена, и имат поколение до наши дни. Христина е от рода на най-малката – Елена.

За пореден път Христина Богданова се отзовава на поканата да гостува на ОУ “Душо Хаджидеков. Приела и сега да се срещне с възпитаниците на преподавателя Галина Апостолова по повод 150-годишнината от гибелта на Иконата на българската свобода. С портрети на Левски в ръце, децата посрещнаха скъпия гост в читалище „П.Р.Славейков“, където бяха дошли и техни родители, любопитни да научат интересни и малко известни факти от живота и дейността му.

Христина разказа истории от детството на Левски, от по-късните му години, съхранени във фамилната памет, отбеляза, че една от големите му страсти е била пеенето и че имал изключителен глас. Най-много истории е чувала от своя дядо Андрей, който помнел баба си Яна. Васил бил 5-6-годишен и един ден, докато играел в бащиния им двор, попитал Яна знае ли какъв ще стане като порасне. Тя започнала да изброява: поп, даскал, търговец, но той все  отговарял отрицателно, а накрая казал: „Един Бог знае и аз!“

На многобройните въпроси на децата, родственицата на Апостола призна, че е благодарна на съдбата, тъй като във вените й тече от кръвта на националния ни герой. Затова винаги приема срещи като днешната с идеята да  съхраняваме през поколенията спомена за един от най-великите българи и заветите му.

„През цялата седмица творим дипляни, четем книги, правим презентации, рисуваме и тайно се надяваме поне малко да се доближим до тази свята личност“, казва Галина Апостолова.

Третокласниците й изпратиха родственицата на Апостола с погача и цветя и с обещание за нова среща.