Учителите помагат в избора на музика и комплекса упражнения в рамките на проекта „Движението е здраве“, в който се включиха и треньори от 6 професионални спортни клуба

Родители влизат в ролята на треньори за утринната гимнастика на своите деца. 350 възрастни, представители на 6 професионални спортни клуба и 160 активни деца се включиха в проекта „Движението е здраве“ на ДГ „Здравец“. Той се реализира по Национална програма „Хубаво е в детската градина“ и приключи със споделяне на иновативна педагогическа практика в присъствието а директори и учители от област Пловдив и старши експерт по предучилищно образование в РУО Добринка Минева.

„Целта беше да накараме децата да разберат смисъла и важността да спортуват и да се хранят здравословно, да създадем умения и навици. И тъй като семейството е основен фактор за възпитание и социализация, поканихме и родителите да се включат в дейностите“, обясниха учителите Нина Николова и Елена Хаджиева.

Директорът Стоян Даскалов проучва нагласите и представя идеята за утринна гимнастика на родителите, които откликват на предложението да участват като треньори. По предварително изготвен график, всяка сутрин при хубаво време, децата от всички групи се раздвижват на открито в двора на детската градина, а при лошо утринната гимнастика да се провежда във  физкултурния салон с родител и групата на детето. Учителите помагат при избора на музика и комплекса упражнения.

В началото се отзовали само спортуващи активно родители и родители педагози. Но виждайки ентусиазма на децата си и желанието им сутрин да бъдат навреме, за да не закъснеят за гимнастиката, желаещите да влязат в ролята на треньори станали десетки. Мнозина искали за втори и трети път да провеждат утринна ведрина, а една от майките идвала даже с бебето си.

Освен родители, в утринната гимнастика родителите се включили състезатели от спортен клуб по художествена гимнастика “Тракия” с треньор Нина Саръсакалова.  Децата бяха посветени в тайните на леката атлетика под вещото ръководство на треньора Марин Шилев от клуб “Будо атлетик”. Малчуганите посетили тренировка на “Таекондо академия Тончев” при помощник-треньор Костадин Бенчев. Под напътствията на треньорите Димитър Чанков и Сашо Груев от „Академик Пловдив“, те усвоили основни техники и правила на баскетбола.

„Младите ни футболни надежди се представиха достойно на турнира KRONOS CUP 2023, водени от треньор Стойчев. Наши родители запознаха децата със зумба, йога, колоездене и други видове спорт“, разказаха учителите Николова и Хаджиева.

През изминалата годината били проведени и три спортни празника, един от които на Гребната база. Амбицията на учителите и родителите, водени от желанието на децата, е проектът да продължи и през следващата година.