Симпатизанти на националната група „Децата на България” организират публично хвърляне на маски на 1 септември, обявяват се срещу тестовете и поставянето под карантина на цял клас при установяване на положителна проба

Родители, симпатизанти на националната група „Децата на България”, плашат с ефективна стачка и бойкотиране на учебната година. Те настояват МОН да излезе с ясна и позиция за започването на учебната година и да предостави алтернатива за рисковите групи (деца, родители и учители в риск или с влошено здравословно състояние), която да е неприсъствено обучение в самостоятелна или дистанционна форма.

Родителите от групата се обявяват против задължителните маски, шлемове, ръкавици и други предпазни средства в зоната на училището. Те се позовават на изследвания, които доказват, че маските са вредни за здравето, тъй като водят до недостиг на кислород, бактериални инфекции и други проблеми. Родителите организират публично хвърляне на маски пред МОН на 1 септември.

Членовете на групата са срещу принудителното или задължителното тестване на деца с или без симптоми, както и на техните семейства и контактни лица. Като довод посочват чл. 29 (2) от Конституцията на Република България, че “никой не може да бъде подлаган на медицински, научни или други опити без неговото доброволно писмено съгласие”. Те не са съгласни РЗИ да решава кой да бъде тестван, както бе обявено, че ще се процедира в случай на съмнение или проявени симптоми.

Третото, срещу което възразяват, е поставянето под карантина на цял клас при установяване на положителна проба. Родителите смятат, че това ще предизвика хаос в учебния процес, както и в страната като цяло, тъй като ще бъдат принудени да отсъстват от работа. Според тях принудително налагане на социална дистанция също е неадекватна мярка.

Те се обявяват против задължителното измерване на температурата на входа на училището, което щяло да забави учебния процес, срещу дезинфекцията на помещенията след всеки час, срещу обособяването на блокове с различна продължителност и различни по време междучасия за всеки клас, а не на последно място и срещу лекциите за опасността и мерките при Ковид-19.

Членовете на група настояват всяко училище и директор да решава самостоятелно как да организира дейностите по учебния процес.

Припомняме, че родители, МОН, експерти и учителски синдикати не се разбраха за даването на възможност семействата сами да изберат как децата им да започнат новата учебна година – присъствено или дистанционно. На срещата в петък, която продължи повече от три часа, присъстваха членове на инициативата “Родители за безопасно образование от септември 2020 г.”

В рамките на дискусията бе обсъдено, че обучение от дистанция за учениците от първи до четвърти клас не би позволило придобиване на определени умения, а продължителното време, прекарано пред екраните на електронни устройства, е неподходящо за най-малките. Разгледани бяха настоящите нормативни възможности, които и към момента позволяват на родителите да избират между самостоятелна, индивидуална и комбинирана форма на обучение.

Министър Вълчев представи допълнителни изменения в нормативната уредба, които в момента се предлагат от екипа на МОН, с цел да се разшири обхватът на възможностите за реакция в настоящата обстановка.