По-голямата дъщеря на рентгенолога д-р Иван Димитров е в трета група на детското заведение

Родители на деца, които посещават филиала на ДГ „Зора”, се обявиха в защита на обвинения в убийство рентгенолог д-р Иван Димитров. По-голямата дъщеря на лекаря от УМБАЛ „Пловдив” е в трета група на детското заведение. По-малката предстои да бъде приета в първа група наесен. Впечатленията на родителите на останалите деца и на служителите в градината за семейството са повече от добри. И двамата родители били изключително отговорни, отзовавали се на инициативи и никога досега не са влизали в конфликт за каквото и да било. Освен съпругата му Жулиета, Димитров също редовно водил и взимал детето от градината.

Протестът бе организиран спонтанно във Фейсбук мрежата вчера, след като стотици се обявиха в защита на обвинения доктор чрез гневни постове. Те изразиха недоумението си как е възможно човек, защитил себе си, дома си и семейството си, да бъде съден като убиец, наравно с всички останали престъпници. Създадената група „Да спасим един достоен български медик! набира все по-голяма популярност.

Д-р Иван Димитров е задържан за 72 часа за убийството на 40-годишния Жоро Джевизов, който беше намерен застрелян на капака на автомобил. Той е стар познайник на полицията, има 9 присъди и насроко е излязъл от затвора. Фаталната стрелба се е случила в нощта на четвъртък срещу петък, когато Джевизов влязъл в къщата на д-р Димитров заедно със свой съучастник. Димитров е усетил чуждото присъствие в жилището и е предприел защита. В това време съпругата и децата на лекаря спяли. Джевизов, известен с прякор Плъха, е ранил с нож в крака Иван Димитров, а по-късно той стрелял срещу него със самоделка, изхвърлена от побягналия съучастник. Запис от престъплението е направен от охранителните камери на улицата.

Над 200 протестиращи се събраха днес пред Второ полицейско управление с искане рентгенологът да бъде пуснат на свобода. Сред тях бе и съпругата му Жулиета Димитрова, която обясни че това е трети обир на дома им, но извършителите не са били открити. Сред протестиращите имаше близки, приятели, съседи и колеги на доктора, но и хора, които не го познават, съпричастни към драмата. Сред мнозинството имаше родители с малки деца.

Хората настояха за промени в Наказателния кодекс и изтъкнаха, че самозащитата в собствения ти дом не може да бъде третирана като престъпление.

Предвиденото от закона наказание за престъплението, в което мъжът е обвинен, е лишаване от свобода от 10 до 20 години.