„Вятър ечи“ и химна светите братя Кирил и Методий огласиха тази вечер района около училището в квартал „Прослав“, охраняван от полиция заради протеста

Времето за преговори отдавна изтече. Никой не ни чу, когато още преди една година сигнализирахме, че училището не се ръководи адекватно, че има напрежение и учителите работят в страх, което се отразява на децата ни. Материалната база е в изключително лошо състояние, в училищния стол има три маси, затова повечето са принудени да се хранят на пейките в двора. Но, всъщност, то пейки няма. За физкултурния салон дори не отваряме дума.

Това казаха един през друг тази вечер родители на ученици от ОУ „Тодор Каблешков“ в квартал „Прослав“, които излязоха на протест и поискаха незабавната оставка на директора Емилия Алексиева. Дъждът на попречи на близо стотината недоволни да заемат позиции пред входа на учебното заведение, охранявано от полиция. Разпънали огромен плакат с ултиматум „Оставка“, в продължение на един час те изброяваха мотивите си за искането и заявиха, че са обидени от отношението към тях до момента. Институциите реагирали след намесата на медиите, тогава дошло и предложението на директора за излъчване на група за преговори. „Вятър ечи“, химна на светите братя Кирил и Методий, че даже и националният химн на България от 1886 до 1947 г. – „Шуми Марица“, звучаха от тонколоната пред оградата на школския двор, а родителите припяваха, възмутени, че никой от ръководството не е дошъл при тях за разговор.

Отдавна се опитваме да водим разговори, но никакъв резултат. Преди година аз и още петима души се срещнахме с директора, за да изложим възраженията си, но тя се държа с нас като с петокласници, сподели една от майките, а друга добави, че синът й разказвал вечер как класната му се връщала разплакана след среща с Алексиева. Друга пък разказа, че детето й питало кога е 8 март, защото тогава госпожата щяла да бъде за последен ден в клас. Катерина Костадинова, чийто син е третокласник, твърди, че учителите, които се отзовавали на покана за среща с родителите, били подлагани на тормоз и са им искани писмени обяснения. Недоволстващите категорично заявиха, че нямат никакви претенции към педагозите, принудени да работят в тази неблагоприятна среда, а единствено към ръководния екип, включително и педагогическия съветник.

Миналата година е била извършена проверка от Регионалното управление на образованието по сигнал на родителите, но не са били открити административни нарушения. Сега началникът Рангел Райчев е назначил нова. От две седмици се водят разговори с директора Емилия Алексиева, учителите и родителите.

Ако Райчев не се справи със ситуацията, ще поискаме и неговата оставка, разбрахме, че е разпоредена проверка от МОН, заявиха протестиращите – представители на семейства на деца от 1 до 7 клас.

По-рано днес директорът Емилия Алексиева заяви, че е готова за диалог и смята, че комуникацията е нарушена. Тя призна за текучество на учители, но всеки от тях имал своето основание за напускане.

1 КОМЕНТАР

  1. Съжалявам че нямаме синдикална секция на КТ “ПОДКРЕПА” в ОУ “Тодор Каблешков” До сега този директор щеше да е даден на прокурор. Ето за такива като нея искаме мандатност .

ПУБЛИКУВАЙ КОМЕНТАР

Моля въведете вашият коментар!
Моля въведете вашето име тук

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.